Într-o declarație făcută marți, CIJ a precizat că în primele două zile ale săptămânii viitoare sunt programate audieri publice cu privire la "cazul Ucraina versus Federația Rusă, privind acuzațiile de genocid, conform Convenției pentru prevenirea și pedepsirea acestor crime".
În cererea sa de a fi inițiate proceduri împotriva Rusiei, Ucraina a arătat că Moscova "a pretins în mod fals că au avut loc acte de genocid în regiunile separatiste Lugansk și Donețk".
Rusia a anunțat și implementat ulterior o "operațiune militară specială" împotriva Ucrainei.
Ucraina a negat acuzațiile de genocid formulate de ruși și a acuzat, la rândul său, Rusia că "plănuiește acte de genocid" în țară, reiese din comunicatului de presă al CIJ.
Într-o declarație separată, CIJ a indicat că președintele Curții Internaționale de Justiție, judecătorul Joan E. Donoghue, a trimis o "comunicare urgentă" ministrului Afacerilor Externe al Federației Ruse, în care autorităților de la Moscova li se pune în vedere să permită aplicarea eventualelor ordonanțe emise de instanță.
"(...) Cu privire la Cererea de indicare a măsurilor provizorii, depusă în cadrul procedurii inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse în data de 26 februarie 2022, acționând în conformitate cu articolul 74, alineatul 4, din Regulamentul Curții, atrag atenția Federației Ruse asupra necesității de a acționa astfel încât să permită să-și producă efectele corespunzătoare oricărei ordonanțe pe care Curtea o poate pronunța cu privire la cererea de măsuri provizorii".
Audierile de la Haga vor avea loc în format mixt: în persoană sau prin videoconferință.