Antena 3 CNN International News Riscul de COVID la copii, dezvăluit într-un nou studiu, la doar o zi după ce Pfizer a cerut autorizarea vaccinului la grupa de vârstă 5 - 11 ani

Riscul de COVID la copii, dezvăluit într-un nou studiu, la doar o zi după ce Pfizer a cerut autorizarea vaccinului la grupa de vârstă 5 - 11 ani

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 23:47 08 Oct 2021 Modificat la 23:51 08 Oct 2021
Vaccine
Sursa foto: hepta

Ce diferă în cazul copiilor este numărul pacienților simptomatici, anunță CNN, care citează un studiu medical recent ajuns în spațiul public.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista JAMA Pediatrics. 

Ele arată că adulții și copiii examinați în Utah și New York City au prezentat un risc similar de infectare însă doar aproximativ jumătate dintre minori au manifestat simptome, comparativ cu un procentaj mult mai mare de adulți simptomatici.

"Studiul demonstrează că, în tot acest timp, copiii de toate vârstele, inclusiv bebelușii și copiii de vârste mici, au avut un risc similar infectare cu SARS-CoV-2, prin comparații cu adulții. Este acum stabilit și înțeles mai bine faptul că virusul poate fi transmis de copii", a declarat dr. Flor Munoz, specialist în boli infecțioase pediatrice și profesor universitar, conform CNN.

"Pe ansamblu, rolul jucat de copii în transmiterea infecțiilor respiratorii trebuie luat în calcul în eforturile de control al pandemiei, la fel ca și nevoia unui vaccin anti-COVID pentru copii", a estimat dr. Munoz.

Cum s-a desfășurat studiul care arată că adulții și copiii sunt egali în fața riscului de COVID

Cercetarea s-a derulat între lunile septembrie 2020 și aprilie 2021 și a inclus date referitoare la 1.236 de persoane din 310 gospodării diferite cu unul sau mai mulți copii din New York City și din mai multe comitate ale statului american Utah.

Oamenii de știință au constatat că în gospodăriile cu una sau mai multe persoane infectate, riscul mediu de infecție a fost de 52%, rezultat care a întărit dovezile că gospodăriile rămân un loc comun de răspândire a COVID.

Când cercetătorii au analizat incidența COVID pe grupe de vârstă, au obținut următoarele rezultate:

  • 6,3 pentru grupa de vârstă 0  - 4 ani
  • 4,4 pentru grupa de vârstă 5  - 11 ani
  • 6,0 pentru grupa de vârstă 12  - 17 ani
  • 5,1 pentru adulți

"Rezultatele noastre sugerează că adulții și copiii prezintă rate de incidență similare ale infecției cu SARS-CoV-2, ceea ce subliniază necesitatea unei evaluări rapide a eficacității și siguranței vaccinurilor la copii, în vederea extinderii indicațiilor de vaccinare la grupe de vârstă mai tinere", au arătat autorii studiului.

Studiul a mai produs rezultate care relevă o diferență clară între numărul de cazuri simptomatice la copii și la adulți.

Pfizer cere autorizarea de urgență în SUA cu o zi înainte ca studiul să fie publicat

Astfel, procentajul stabilit de infecții asimptomatice a fost:

  • 52% la copii mai cu vârsta până la 4 ani
  • 50% la copii cu vârste între 5 și 11 ani
  • 45% la copii cu vârste între 12 și 17 ani
  • 12% la adulți

Autorii studiului arată că este posibil ca cercetarea să nu fi luat în calcul unele simptome în rândul copiilor, dat fiind că datele au fost obținute de la îngrijitorii adulți, și nu direct de la copii.

Sursa citată arată că noul studiu a fost publicat la doar o zi după ce Pfizer și partenerul său european, BioNTech, au cerut oficial agenției americane specializate, FDA, autorizarea pentru utilizarea de urgență a vaccinului lor anti-COVID la categoria de vârstă 5  - 11 ani.

Când va începe vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, în România

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani ar urma să înceapă în România în luna decembrie, anul curent, a estimat coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Veleriu Gheorhiță. 

Potrivit acestuia, vaccinul de la Pfizer pentru această grupă de vârstă este așteptat să fie autorizat în Europa la finalul lunii octombrie, iar primele tranșe ar urma să ajungă în țara noastră în decembrie. 

Pentru anul 2022, România a contractat aproximativ 1,2 milioane de doze de vaccin pentru copii. 

×
x close