Antena 3 CNN International News Vești alarmante despre reactorul unde Coreea de Nord produce plutoniu pentru bombele atomice

Vești alarmante despre reactorul unde Coreea de Nord produce plutoniu pentru bombele atomice

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 12:06 30 Aug 2021 Modificat la 19:06 31 Aug 2021
Map Yongbyon
Sursa foto: cnn.com

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a precizat că sunt indicii care arată că au fost reluate operațiunile de producție a materialului fisionabil.

Între acestea dovezi, eliminarea apei din circuitul de răcire, detectată la începutul lunii trecute.

Este primul semn de reluare a activității din decembrie 2018, precizează agenția. 

În raportul său recent publicat asupra programului nuclear de la Phenian, IAEA susține că indiciile descoperite sunt "profund tulburătoare și de natură să provoace îngrijorări serioase".

"Continuarea programului nuclear în Coreea de Nord este o încălcare clară și profund regretabilă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU", se precizează în document.

Agenția mai arată că au fost detectate semne de activitate la laboratorul radiochimc din vecinătatea reactorului în intervalul februarie - iulie anul curent.

În timp ce uzina este folosită pentru producție de combustibil nuclear, laboratorul reprocesează barele de combustibil atomic pentru a obține plutoniu care, teoretic, poate fi folosit pentru realizarea armelor nucleare.

Directorul general al IAEA, Rafael Grossi, a declarat în iunie că durata activității detectate în cadrul laboratorului din complexul Yongbyon "corespunde duratei necesare pentru reprocesare".

De când inspectorii săi au fost dați afară din țară, IAEA supraveghează Coreea de Nord de la distanță

Totuși, arată Grossi, o confirmare directă a faptului că a fost produs plutoniu prin reprocesare nu este posibilă.

Inspectorii Agenției au fost expulzați din Coreea de Nord în 2009 și, de atunci, instituția monitorizează instalațiile nucleare ale acestei țări de la distanță.

în timpul negocierilor cu fostul președinte american Donald Trump, desfășurate la Hanoi în 2019, liderul nord-coreean Kim Jong-Un s-ar fi oferit să dezafecteze complexul nuclear de la Yongbyon în schimbul ridicării sancțiunilor economice.

Discuțiile s-au împotmolit pentru că niciuna dintre părți nu s-a arătat dornică la concesii.

Administrația Biden a contactat regimul lui Kim Jong-un dar nu a primit răspuns

John Bolton, fostul consilier al lui Trump pentru securitate națională, a scris în memoriile sale că echipa președintelui american voia ca acordul să includă fie rachetele balistice, fie alte site-uri nucleare nord-coreene. La rândul său, Kim Jong-Un a refuzat să ofere complexul de la Yongbyon la schimb cu o ridicare parțială a sancțiunilor.

Actuala administrație americană a făcut mai multe tentative de a contacta, prin e-mail, regimul din Coreea de Nord în vederea discuțiilor cu Washingtonul, notează CNN citând o sursă oficială din Coreea de Sud la curent cu situația.

Aceeași sursă a precizat că Phenianul a confirmat primirea mesajelor, dar nu s-a simțit obligat să răspundă, în absența vreunei "intenții serioase a SUA de a avansa cu discuțiile" din punctul unde au rămas după prima întâlnire dintre Donald Trump și Kim Jong-Un, desfășurată la Singapore, în iunie 2018.

×
x close