Antena 3 CNN International News Condamnări pe viață pentru doborârea zborului civil MH17, la opt ani după tragedie | Rusul Oleg Pulatov a fost achitat

Condamnări pe viață pentru doborârea zborului civil MH17, la opt ani după tragedie | Rusul Oleg Pulatov a fost achitat

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:55 17 Noi 2022 Modificat la 18:11 17 Noi 2022
MH 17
Sursa foto: hepta

Tragedia s-a petrecut în data de 17 iulie 2014, în estul Ucrainei, în timp ce aparatul efectua cursa Amsterdam - Kuala Lumpur.

Toate cele 298 de persoane aflate la bord au murit.

Olanda este țara care a consemnat cele mai multe victime - 193 din cele 298 -  și în consecință și-a asumat conducerea investigației.

Cetățenii ruși Igor Ghirkin și Serghei Dubinsky, primul, fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia iar cel de-al doilea, fost agent al agenției ruse de informații militare, GRU, au fost condamnați la închisoare pe viață.

Aceeași pedeapsă a fost pronunțată în cazul separatistului ucrainean Leonid Harcenko, lider al unei formațiuni de luptă în Donețk, în iulie 2014.

Un al patrulea suspect, cetățeanul rus Oleg Pulatov, fost membru al forțelor speciale ruse Spețnaz-GRU, a fost achitat.

Ghirkin, Dubinsky, Harcenko și Pulatov nu au participat la proces, fiind judecați în lipsă.

Verdictul a fost pronunțat într-o instanță de maximă securitate din apropierea aeroportului olandez Schipol și poate fi atacat cu apel.

Pulatov este singurul care și-a desemnat apărători, notează CNN

CNN: Este improbabil că Ghirkin, Dubinsky și Harcenko își vor executa pedepsele

Este improbabil că persoanele condamnate, joi, la detenție pe viață vor ajunge să-și execute pedepsele, adaugă sursa citată.

Avionul companiei Malaysia Airlines survola o regiune disputată de separatiștii pro-ruși și forțele ucrainene și a fost doborât de o rachetă Buk, lansată de insurgenții controlați de Moscova.

Instanța a reținut că lansarea rachetei a fost efectuată în mod deliberat, dat fiind că operațiunea implică un proces complex, dar a considerat că operatorii sistemului au crezut, probabil, că vizează o aeronavă militară.

Dovezile colectate de investigatori și examinate de instanță au inclus fragmente ale rachetei Buk găsite în epava aparatului doborât, dar și în cadavrele unora dintre victime.

De asemenea, la momentul respectiv presa internațională a semnalat existența unor videoclipuri și fotografii care arată un sistem Buk deplasat din Rusia în estul Ucrainei și apoi, după doborârea avionului, mutat pe teritoriul rusesc.

Foto: fragmente ale epavei aparatului doborât, fotografiate în 2015, cu ocazia prezentării raportului elaborat de comisia olandeză de anchetă

×
x close