Țelul Chinei este să depășească influența globală a Statelor Unite ale Americii până la jumătatea acestui secol, arată documentul menționat.
Estimarea privind încărcăturile de luptă ale Beijingului se bazează pe modernizarea rapidă a opțiunilor pe care le are China pentru a lansa o eventuală lovitură nucleară, dar și pe informațiile referitoare la construcția a sute de silozuri pentru rachete balistice.
Cât de mult au greșit SUA estimările privind armele nucleare din China
În raportul de miercuri, Pentagonul își corectează în plus estimările de anul trecut, când anticipa că armata chineză își va dubla într-un deceniu stocul de 200 de încărcături nucleare.
CNN notează că documentul a apărut după ce președintele Comitetului Șefilor de Stat Major din armata americană, generalul Mark Milley, a avertizat că progresele militare chineze constituie "una dintre cele mai mari schimbări de putere geostrategică globală la care lumea a asistat vreodată".
Un oficial american de top din domeniul apărării, consultat de CNN, a arătat că, în timp ce Beijingul menține încă o politică prin care se angajează să nu lanseze, primul, un atac nuclear, sunt indicii că această politică ar putea să nu se aplice în anumite împrejurări".
China își construiește o "triadă nucleară" precum cea a SUA
Sunt cunoscute, în context, tensiunile legate de Taiwan, regiune autoguvernată cu capitala la Taipei și pe care China o consideră parte a teritoriului național.
China s-a concentrat mereu pe o "o forță nucleară de sprijin și eficace" însă resursele mobilizate în prezent de Beijing în acest sector sunt mai mari decât estimările SUA și dincolo de orice precedent istoric.
Investițiile în armele nucleare au permis Chinei să își constituie o "triadă" nucleară în curs de dezvoltare formată din rachete balistice lansate din aer, de la sol și de pe mare, similară "triadei" de vectori nucleari de care dispun și Statele Unite.
Noi fotografii din satelit dezvăluie planurile nucleare ale Chinei
SUA au depozitate 3.750 de încărcături nucleare, conform ultimelor date ale Departamentului de Stat american.
Înaintea raportului de la Pentagon, Federația Oamenilor de Știință Americani (FAS) a publicat un document dedicat celor trei câmpuri unde China construiește circa 300 de silozuri pentru rachete balistice.
Odată devenite operaționale, aceste silozuri ar putea găzdui rachete nucleare cu rază lungă de acțiune.
Pe baza unor noi fotografii din satelit, experții FAS au stabilit că armata chineză a realizat "progrese semnificative" la facilitățile balistice din vestul țării.
Imaginile obținute de companiile Maxar Technologies și Planet Labs și analizate de FAS oferă unele dintre cele mai detaliate reprezentări de până în prezent ale celor trei câmpuri unde chinezii par să construiască aproximativ 300 de silozuri pentru rachete.
China dezminte că testează rachete hipersonice cu capacități nucleare
"Sunt remarcabile anvergura și viteza de construcție, care contrastează cu tot ce au făcut în trecut chinezii în materie de silozuri balistice", a precizat pentru CNN Hans M. Kristensen, unul dintre autorii raportului FAS.
CNN, care menționează că a solicitat guvernului chinez un comentariu pe marginea raportului FAS, amintește că noile revelații vin în contextul în care Beijingul își întărește în mod semnificativ capacitățile militare.
SUA spun că forțele militare chineze au testat astă-vară o rachetă hipersonică însă informația a fost dezmințită de guvernul chinez.
SUA, în același timp, au înregistrat un eșec într-o serie de teste hipersonice.
Foto: paradă în Wuhan, cu steagul Partidului Comunist, septembrie 2021