Antena 3 CNN International News Un virus similar genetic cu COVID-19 a fost descoperit de cercetătorii chinezi la liliecii cu potcoavă

Un virus similar genetic cu COVID-19 a fost descoperit de cercetătorii chinezi la liliecii cu potcoavă

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 10:38 11 Iun 2021 Modificat la 10:40 11 Iun 2021
o_1f7t03v4a187m1hd01b4d13ibc6cb.jpg

Echipa cercetătorului Weifeng Shi, de la Universitatea din Shandong, a colectat mostre de la lilieci cu habitat natural în pădure între lunile  mai 2019 și noiembrie 2020.

Savanții chinezi au luat mostre de urină și fecale de lilieci, precum și eșantioane de secreții bucale de la aceste animale.

"Am colectat în total 24 de genomuri noi de coronaviruși de la diferite specii de lilieci, inclusiv patru noi coronaviruși asemănători cu SARS-CoV-2", se arată într-un material publicat de autorii studiului în revista Cell.

Liliecii cu potcoavă, gazde pentru "rudele" SARS-CoV-2, spun chinezii

Unul dintre aceste microorganisme, denumit RpYN06, este foarte asemnănător, din punct de vedere genetic, cu SARS-CoV-2 și a fost recoltat de la o specie de liliac cu potcoavă a cărei denumire științifică este Rhinolophus pusillus.

Diferențele între RpYN06 și COVID-19 sunt la nivelul proteinei spike, structură vizibilă la microscopul electronic, similară unor proeminențe, de care virusul se folosește pentru a se atașa de celulele gazdei. 

"Împreună cu virusul asociat SARS-CoV-2 colectat din Thailanda în iunie 2020, aceste rezultate arată cu claritate că virușii strânși legați de SARS-CoV-2 continuă să fie prezenți în populațiile de lilieci iar în anumite zone pot să apară cu o frecvență relativ ridicată", continuă autorii studiului.

Specialiștii încearcă să determine originea virusului care a provocat pandemia și, în timp ce liliecii s-au profilat drept sursă probabilă, este de asemenea posibil ca virusul să fi trecut la om de la un animal intermediar.

Epidemia de sindrom respirator sever (SARS) din anii 2002 - 2004 a fost provocată de un microorganism care a trecut la om de la un animal sălbatic arboricol numit civetă, comun în Asia.

Liderii statelor dezvoltate cer OMS o nouă anchetă în China

Recentul efort al cercetătorilor chinezi s-a concentrat în special pe liliecii cu potcoavă. Speciile de la care s-au recoltat eșantioanele sunt frecvent întâlnite în Asia de Sud-Est, inclusiv în sud-vestul Chinei, în Vietnam, Laos și în alte state.

"Liliecii sunt notorii ca gazde pentru o diversitate de viruși ce provoacă boli grave la oameni. Au fost asociați cu au fost răspândirea virușilor Hendra, Marburg, Ebola și, mai ales, a coronavirușilor.

În afară de lilieci și oameni, coronavirușii pot infecta o gamă largă de animale domestice și sălbatice, inclusiv porci, bovine, șoareci, pisici, câini, găini, căprioare și arici ", menționează cercetătorii chinezi

Controversa globală privind originea pandemiei a fost recent relansată după ce actuala administrație americană a solicitat agențiilor interne o nouă investigație în acest sens.

Dr. Anthony Fauci, cea mai cunoscută autoritate americană în ceea ce privește pandemia de COVID, a cerut, recent, Chinei, dosarele medicale a trei cercetători din Wuhan, care au fost spitalizați în noiembrie 2019 cu simptome similare celor provocate de COVID.

Iar liderii G7 urmează să ceară Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o investigație "nouă și transparentă" asurpa originii SARS-CoV-2, după cum a relatat presa internațională.

O investigație OMS asupra pandemiei, derulată la începutul anului în China, a concluzionat că scenariul virusului scăpat din laborator este extrem de puțin probabil.

×
Etichete: China
x close