“Astfel de acțiuni riscă să pună în pericol vieți“, arată o declarație a Forțelor Australiene de Apărare, în care este condamnat ferm comportamentul militar “neprofesionist și imprudent” al părții chineze.
Piloții care au fost expuși, în trecut, la raze laser au raportat diverse simptome, între care orbire temporară, fulgere de natură să provoace dezorientare, pete în câmpul vizual, dureri și spasme.
“În timpul fazelor critice ale zborului, când pilotul nu are timp suficient pentru a se recupera, consecințele expunerii la laser pot fi tragice”, se arată într-un document al Administrației Federale a Aviației din SUA.
Incidentul a avut loc marți, când o aeronavă australiană P-8A, de recunoaștere și misiuni anti-submarin, zbura deasupra Mării Arafura, o întindere de apă între Teritoriul australian de Nord al Australiei și insula Noua Guinee.
Vasul chinez care a țintit raza laser asupra avionului australian naviga în tandem cu o altă navă militară chineză.
Armata australiană a prezentat fotografii cu cele două nave militare ale Chinei. Potrivit numerelor de identificare ale acestor nave, ar fi vorba de distrugătorul Hefei și nava de transport amfibiu Jinggang Shan.
Incidente în trecut, când chinezii au folosit laserul împotriva aeronavelor străine
Autoritățile de la Canberra nu au precizat care dintre cele două nave a îndreptat laserul spre avionul australian.
După incident, navele chineze au trecut prin strâmtoarea Torres în Marea Coralilor.
China nu a replicat imediat acuzațiilor australiene.
Incidentul de marți nu este primul în care se raportează nave chineze care îndreaptă lasere spre aeronave australiene.
În mai 2019, piloții australieni au declarat că au fost vizați de mai multe ori de lasere comerciale în timpul misiunilor peste Marea Chinei de Sud.
Iar oficialii militari americani indicat că au existat cel puțin 20 de incidente suspecte cu laser provocate de chinezi în Pacificul de Est, din septembrie 2017 până în iunie 2018.
Tensiunile dintre China și Australia s-au amplificat din noiembrie anul trecut, când Canberra a declarat că intră într-un pact cu Statele Unite și Regatul Unit pentru achiziționarea de submarine cu propulsie nucleară.
În ziua în care a fost anunțat, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că Australia ar trebui “să se gândească în mod serios dacă vrea să vadă China ca partener sau ca amenințare”.