Imaginile arată cum copilul, îmbrăcat în costum izolator și ducând în spate un ghiozdan, se duce singur la o investigație cu computerul tomograf.
Clipul a fost postat de o asistentă medicală din Putian, oraș situat în provincia chineză Fujian, unde autoritățile fac eforturi să reducă ultimul puseu pandemic provocat de varianta Delta.
Detaliile referitoare la vârsta și motivul prezenței copilului în spital sunt precizate chiar de femeia care a filmat scena.
Infectat cu COVID, copilul de patru ani poartă acest costum care ar trebui să-i asigure izolarea completă.
El este condus de un adult în camera unde va fi examinat cu computerul tomograf.
O ambulanță plină cu copii în costume izolatoare, trimiși singuri în izolare
Zhu Xiaqing, asistenta care a l-a filmat pe copil, a declarat presei locale că a în ziua respectivă la spital a venit o ambulanță plină cu copii infectați, toți în costume izolatoare.
Ambulanța a întârziat, deoarece unul dintre copii nu voia să plece de acasă și a plâns două ore înainte de a putea fi urcat în mașină.
Xiaqing a precizat că, la sosire, copiii s-au dus singuri să fie examinați la computerul tomograf.
Unii erau atât de mici încât a fost nevoie de ajutorul unui medic pentru a se putea urca pe masa de scanare.
Precizările ei au provocat îngrijorare și, în unele cazuri, furie pe platformele sociale.
Politica "Zero cazuri de COVID": Mai bine omori o mie, să te asiguri că nu scapă unul
Pe rețeaua chineză Weibo, unii utilizatori s-au întrebat de ce copilul din filmat la spital n-a putut fi însoțit de părinți. Alții au arătat că aceștia au fost, probabil, puși în carantină în locații speciale, în calitate de contacți ai propriului copil.
"Este o strategie care în esență spune că mai bine omori o mie din greșeală decât să-l lași pe unul singur să scape", arată Jin Dongyan, virusolog la Universitatea Hong Kong, care a apreciat că astfel de măsuri extreme de carantină nu ar trebui aplicate în cazul copiilor și că realitatea filmată la Putian arată costurile politicii "zero cazuri de COVID".
China aplică o politică anti-pandemie subordonată obiectivului "zero cazuri de COVID". Asta presupune efortul de a eradica orice puseu pandemic, oriunde apare.
Măsurile obligă la carantinarea unor cartiere întregi, testarea a milioane de rezidenți și izolarea persoanelor infectate și a contacților în locuri special desemnate.
10% din locuitorii unei provincii chineze, trimiși în carantină
Călătoriile în afara orașelor carantinate sunt interzise.
Unul din 10 oameni din provincia Fujian a fot nevoit să intre în carantină în aceste condiții.
În prezent, măsurile se aplică și copiilor de vârstă școlară, unde actualul puseu pandemic a fost detectat prima oară și printre care virusul se răspândește rapid.
În Putian, de unde provine clipul devenit viral, din 129 de cazuri raportate recent, 57 sunt ale unor copii sub 12 ani, potrivit autorităților locale.
Pentru a împiedica transmisia COVID, copiii de grădiniță infectați sunt separați de părinți și plasați în izolare.
Orice companie este interzisă celor infectați cu COVID, fie că sunt adulți sau copii
Joi, reprezentanții guvernului local din Putian au precizat că regulile antiepidemice din China interzic pacienților cu COVID orice companie în perioada izolării și a tratamentului.
Un oficial chinez a menționat că dacă atât copilul cât și părinții sunt infectați cu COVID, spitalul poate încerca să-i plaseze în aceeași rezervă.
Inițial, copiii care au intrat în contact cu persoane infectate dar care au fost testați negativ au fost, de asemenea, separați de părinți și plasați în carantină.
Această ultimă precauție a fost relaxată iar copiilor sub 14 ani li se permite să stea în carantină cu membrii familiei. Izolarea strictă pentru copiii infectați se menține.