Administrația Biden a anunțat luni că nu va trimite o delegație oficială a Statelor Unite la Jocurile de iarnă de la Beijing, ca o declarație împotriva „genocidului în curs și crimelor împotriva umanității în Xinjiang”. Sportivilor americani li se va permite în continuare să concureze la Jocuri.
Răspunzând la anunțul Casei Albe, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că va lua „contramăsuri”.
"Din prejudecăți ideologice și bazate pe minciuni și zvonuri, SUA încearcă să perturbe Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Acest lucru nu va face decât să-i expună intenția sinistră și să-i erodeze și mai mult autoritatea morală și credibilitatea", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Zhao Lijian, la o conferință de presă marți. .
"Mișcarea greșită a SUA a subminat fundația și atmosfera sportivă China-SUA și cooperarea olimpică. Și-a făcut rău singură. SUA ar trebui să înțeleagă consecințele grave ale mișcării sale", a spus Zhao.
Relațiile dintre cele două superputeri începuseră recent să se îmbunătățească, în urma summit-ului virtual de luna trecută dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping.
În timp ce întâlnirea nu a produs progrese semnificative, ea a permis revenirea la o relație mai constructivă și mai stabilă, după o fragmentare aproape totală în ultimul an al administrației Trump și ostilitatea continuă față de administrația Biden.
Beijingul nu a oferit niciun indiciu cu privire la contramăsurile pe care le are în vedere, dar posibilitatea unor noi represalii amenință acum să deraieze relațiile bilaterale.
În comparație cu răspunsul Ministerului chinez de Externe, unii diplomați chinezi și angajați ai mass-media de stat au oferit o abordare mai nonșalantă pe Twitter - care este blocat în China - subliniind că politicienii americani nu au fost încă invitați la Jocuri.
„Politicienii care fac apel la boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing #2022 fac acest lucru pentru propriile lor interese politice. De fapt, nimănui nu i-ar păsa dacă acești oameni vin sau nu și nu are nicio relevanță ca #Beijing2022 să se desfășoare cu succes”, a scris pe Twitter. Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în SUA.
Hu Xijin, redactor-șef al tabloidul naționalist Global Times, a intervenit și el.
"De ce atâta tam-tam? Dacă oficialii americani nu vin, să nu vină. China oricum nu i-a invitat". a scris el pe Twitter. „Numai oamenii super narcisiști își vor considera absența un boicot puternic. Majoritatea acestor oficiali guvernamentali americani sunt contacte apropiate cu pacienții cu COVID-19 conform standardului Chinei, în plus sunt pretențioși Sunteți oamenii pe care locuitorii Beijingului își doresc cel mai puțin să-i vadă. ."
Deși Beijingul ar putea să nu fie prea îngrijorat de absența politicienilor americani, acest boicot s-ar putea transforma într-un bulgăre mai mare dacă mișcării SUA i se alătură mai multe țări. Anterior, Regatul Unit, Canada și Australia au spus toate că iau în considerare un boicot diplomatic.
Activiștii au cerut de multă vreme boicotarea Jocurilor de la Beijing în semn de protest față de încălcările drepturilor omului din China în Xinjiang și Tibet și împotriva represiunii politice împotriva Hong Kong-ului. În ultima lună, faptul că Beijing a ales să tacă în ceea ce privește acuzațiile de agresiune sexuală ale starului chinez de tenis Peng Shuai împotriva unui fost lider chinez a amplificat și mai mult astfel de apeluri.
Boicotul diplomatic al SUA a fost salutat de activiști. Human Rights Watch l-a numit un „pas crucial către contestarea crimelor împotriva umanității ale guvernului chinez”.
„Dar aceasta nu ar trebui să fie singura acțiune. Statele Unite ar trebui acum să-și dubleze eforturile alături de guvernele care au aceleași opinii, pentru a investiga și a-i trage la rsăpundere pe cei vinovați și pentru a fce dreptate supraviețuitorilor”, a spus Sophie Richardson, director Human Rights Watch.
Efectul potențial de bulgăre de zăpadă este în mod clar în mintea unor diplomați chinezi. Misiunea chineză la Națiunile Unite, de exemplu, a numit mișcarea SUA o reflectare a „mentalității sale față de Războiul Rece”.
"SUA vor doar să politizeze sportul, să creeze diviziuni și să provoace confruntări. Această abordare nu va găsi niciun sprijin și este sortită eșecului. Nu va face decât să-i izoleze și să stea în opoziție cu tendințele vremurilor și cu marea majoritate a țării și a oamenilor din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii, Zhu Zhiqiang, într-un comunicat.
Răspunsul Washingtonului la Jocurile de iarnă de la Beijing este în contrast puternic cu abordarea sa față de Jocurile Olimpice de vară de la Beijing de acum 13 ani, când guvernul chinez s-a confruntat cu critici acerbe și proteste împotriva represiunii împotriva Tibetului.
În 2008, președintele de atunci George W. Bush a participat la ceremonia de deschidere olimpică și a aplaudat sportivii americani în timpul Jocurilor. Tatăl său, fostul președinte George H.W. Bush, a participat și el la Jocuri în calitate de căpitan de onoare al echipei SUA.