Antena 3 CNN International News Cazurile de COVID-19 din Germania ating niveluri record. A început transferul primilor pacienți în străinătate

Cazurile de COVID-19 din Germania ating niveluri record. A început transferul primilor pacienți în străinătate

Alexandra Ionescu
4 minute de citit Publicat la 18:41 18 Noi 2021 Modificat la 18:41 18 Noi 2021
pacient spital covid
Sursa foto: Getty Images

Institutul Robert Koch (RKI), centrul de boli și control al Germaniei, a raportat 65.371 de cazuri noi în ultimele 24 de ore - este o creștere cu 12.545 de infecții noi comparativ cu perioada anterioară de 24 de ore.

Dar este posibil ca aceste cifre să fie sub raportate, iar scara reală a infecțiilor ar putea fi „de două ori sau de trei ori mai multe”, a declarat șeful RKI Lothar Wieler, într-o discuție online cu premierul statului Saxonia, Michael Kretschmer, miercuri seară.

Țara a raportat 264 de decese legate de COVID-19 de miercuri până joi, împingând numărul total de decese de când a început pandemia la 98.000 de persoane în Germania, potrivit datelor RKI.

Rata de incidență de șapte zile din Germania a atins, de asemenea, niveluri record de 336,9 cazuri la 100.000 de persoane, față de 249,1 cazuri raportate în urmă cu o săptămână, a raportat RKI.

Germania are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa de Vest, cu puțin peste 67% din populație complet vaccinată. Aproximativ 33% nu au nicio protecție împotriva virusului, potrivit RKI.

Acesta este unul dintre motivele pentru care infecțiile au crescut la niveluri record, spun experții, iar în plus fiind vorba despre scăderea imunității vaccinurilor COVID-19 și a variantei Delta, mai infecțioasă.

„Deoarece campania de vaccinare a început în Germania la începutul acestui an, vedem cum unele grupe de vârstă și unele persoane își pierd rapid imunitatea împotriva COVID-19”,  a spus pentru CNN Tobias Kurth, profesor de sănătate publică și epidemiologie la spitalul universitar Charité la Berlin.

Situația este dramatică în Germania

„Situația actuală a pandemiei din Germania este dramatică, nu o pot spune altfel”, le-a spus miercuri cancelarul Merkel primarilor din toată Germania.

Spitalizările și decesele rămân la un nivel mult mai scăzut decât în ​​vârfurile anterioare, dar există o îngrijorare tot mai mare cu privire la lacunele în acoperirea vaccinării a țării, pe măsură ce se trece în lunile de iarnă.

În ciuda faptului că țara are secții de Terapie Intensivă bine echipate, personalul medical este insuficient. Primii pacienți germani în stare gravă au fost transferați în străinătate, la Bolzano în Italia, potrivit EFE.

Potrivit datelor Asociației Interdisciplinare de Medicină Intensivă (DIVI), publicate joi, în 100 din 400 de raioane există un singur pat liber și sunt 50 de raioane care nu mai au paturi libere la terapie intensivă.

Măsuri mai stricte

Germania este pe cale să devină următoarea țară care impune reguli mai stricte celor care nu au fost pe deplin vaccinați. 

Măsurile - care vor fi dezbătute vineri în camera superioară a parlamentului - ar impune germanilor să poarte măști faciale și să furnizeze dovada vaccinării, un certificat de recuperare sau un test COVID-19 negativ pentru a merge cu autobuzul sau cu trenul. Testele gratuite COVID-19 vor fi reintroduse, precum și permisiunea de a lucra de acasă ori de câte ori este posibil.

Noua legislație este concepută pentru a oferi un cadru la nivel național în care regiunile țării pot alege dintr-un set de instrumente de alte măsuri, în funcție de gravitatea focarului. În acest scop, regiunile au spațiu pentru a înăspri restricțiile în punctele fierbinți de COVID-19, după cum este necesar.

Co-liderul Partidului Verzilor, Robert Habeck, a declarat duminică postului public ARD că regulile în vigoare echivalează cu o „blocare pentru cei nevaccinati”.

Merkel va dezbate, de asemenea, punerea în aplicare a restricțiilor mai stricte de COVID-19 cu liderii Germaniei din cele 16 state federale.

O izolare la nivel național  ar putea fi singura opțiune în această etapă a celui de-al patrulea val al Germaniei, a spus Kurth pentru CNN, deoarece „pur și simplu avem prea multe infecții cu COVID19 în fiecare zi”.

"Chiar dacă oamenii sunt vaccinați, ei pot transmite virusul altora și vom continua să vedem o creștere a cazurilor. Din păcate, ar putea fi nevoie să ne gândim să facem un pas mai departe și să punem bariere pentru potențial întreaga populație", a spus el. adăugat.

Berlinul a impus deja restricții persoanelor nevaccinate, unde de luni, este necesară dovada vaccinării complete sau a recuperării de la COVID-19 în ultimele șase luni pentru intrarea în baruri, restaurante, cinematografe și alte locuri de divertisment.

Dar valul actual de infecții afectează în principal părțile de sud și de est ale națiunii, unde absorbția vaccinului este mai mică.

Ritmul vaccinărilor a crescut, pe măsură ce oficialii cer publicului să se imunizeze. „Pentru prima dată din august, peste 500.000 de cetățeni din Germania au fost vaccinați ieri într-o singură zi”, a scris ministrul interimar al Sănătății din Germania, Jens Spahn, pe Twitter. El a spus că acestea includ 381.560 de vaccinări de rapel, „care sunt atât de importante pentru a sparge acest al patrulea val”.

Comitetul consultativ pentru vaccinuri din Germania a recomandat rapeluri pentru toți cei peste 18 ani, joi, în încercarea de a aborda scăderea imunității de la un regim cu două doze.

Dacă măsurile propuse de coaliție vor fi aprobate, acestea ar apropia Germania, în concordanță cu vecinul său din sud, Austria, unde luni a intrat în vigoare un blocaj care vizează în mod special persoanele nevaccinate; acestea nu își pot părăsi casele decât cu câteva excepții. 

Austria, unde vaccinarea este mai mică decât Germania,  a raportat joi un record de 15.145 noi infectări.Rata de incidență pe șapte zile a țării a atins, de asemenea, un record de 989 de cazuri la 100.000 de persoane.

În schimb, Spania și Portugalia au evitat greul valului de iarnă după ce au înregistrat cele mai mari rate de vaccinare din Europa.

Franța, care are aproape 75% din populația sa totală vaccinată, suportă noul vârf de infecție mai bine decât vecinii săi. Aproape 5 milioane de francezi au primit vaccinul de rapel COVID-19, a declarat joi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, într-un interviu acordat presei franceze LCI.

"Acest lucru este mult. Ne pune deasupra majorității vecinilor noștri europeni, dar este încă prea puțin", a spus Attal. „Trebuie să continuăm”.

×
x close