Antena 3 CNN International News Valurile de căldură din România, o consecință a schimbărilor climatice la nivel global. Cercul polar a înregistrat zilele trecute 38 de grade Celsius

Valurile de căldură din România, o consecință a schimbărilor climatice la nivel global. Cercul polar a înregistrat zilele trecute 38 de grade Celsius

Alexandru Negrici
3 minute de citit Publicat la 18:07 04 Iul 2021 Modificat la 18:07 04 Iul 2021
o_1f9p0tmv97rgbiadnb1bqtvg0b.jpg
Sursa foto: Getty

Micul oraș Lytton a ajuns să dețină un record sumbru. Marți, a experimentat cea mai ridicată temperatură din Canada, într-un val de căldură fără precedent, care a ucis sute de oameni într-o săptămână și a declanșat peste 240 de incendii în Columbia Britanică, majoritatea active în continuare.

Lytton a atins 49,6 grade Celsius, uimitor pentru orașul din munți cu o populație de doar 250 de persoane, unde temperaturile maxime din iunie sunt de obicei de aproximativ 25 de grade.

Totuși, săptămâna trecută, nopțile au fost mai fierbinți decât zilele, într-o regiune în care aerul condiționat este o raritate și căminele sunt proiectate să păstreze căldura.

Acum, incendiile au transformat o mare parte din Lytton în cenușă și i-au forțat pe oameni să fugă din calea flăcărilor.

Oamenii de știință au avertizat timp de decenii că schimbările climatice vor face valurile de căldură mai frecvente și mai intense.

Aceasta este o realitate care se desfășoară acum în Canada, dar și în multe alte părți ale emisferei nordice care devin din ce în ce mai nelocuibile.

Până și asflatul s-a topit săptămâna aceasta în nord-vestul Americii, iar locuitorilor din New York li s-a spus să nu mai folosească aparate cu energie ridicată - și dureros, chiar și aparatele de aer condiționat - pentru a proteja rețeaua electrică suprasolicitată.

În Rusia, Moscova a raportat cea mai ridicată temperatură din iunie, de 34,8 grade, iar fermierii siberieni se străduiesc să-și salveze recoltele.

Chiar și în cercul polar polar, temperaturile au crescut până aproape de 40 de grade.

Organizația Meteorologică Mondială încearcă să verifice cea mai ridicată temperatură din nordul Cercului Polar Arctic de când au început înregistrările, după ce o stație meteo din Verkhoyansk din Siberia a înregistrat 38 de grade, pe 20 iunie.

În Rusia, Moscova a raportat cea mai ridicată temperatură din iunie, de 34,8 grade, iar fermierii siberieni se străduiesc să-și salveze recoltele.

Chiar și în cercul polar polar, temperaturile au crescut până aproape de 40 de grade.

Organizația Meteorologică Mondială încearcă să verifice cea mai ridicată temperatură din nordul Cercului Polar Arctic de când au început înregistrările, după ce o stație meteo din Verkhoyansk din Siberia a înregistrat 38 de grade, pe 20 iunie.

În India, zeci de milioane de oameni din nord-vest au fost afectați de valurile de căldură. New Delhi și orașele din împrejurimile sale, se confruntă cu „căldură extremă severă”, temperaturile rămânând în mod constant în jurul indicelui de 40 de grade, cu peste 7 grade mai mult decât de obicei.

Căldura îngreunează viața fermierilor din zone precum statul Rajasthan.

Și în Irak, autoritățile au anunțat joi o sărbătoare legală pentru a oferi liber oamenilor din mai multe provincii, inclusiv în capitala Bagdad, deoarece pur și simplu era prea cald pentru a lucra sau pentru a studia, după ce temperaturile au depășit 50 de grade și sistemul public de electricitate s-a defectat.

Experții care au vorbit cu CNN au spus că este dificil să se identifice exact cât de legate sunt aceste evenimente meteorologice, dar este puțin probabil o coincidență faptul că valurile de căldură lovesc mai multe părți ale emisferei nordice în același timp.

Oamenii de știință spun că fenomenele se poate întâmpla în fiecare an până în 2100

Există o acceptare din ce în ce mai mare, în rândul unor lideri politici, a ideii că schimbările climatice sunt forța motrică din spatele alimentării multor evenimente meteorologice extreme.

"Schimbările climatice determină confluența periculoasă a căldurii extreme și a secetei prelungite", a declarat miercuri președintele american Joe Biden.

„Vedem incendii de intensitate mai mare care se mișcă cu mai multă viteză și durează mult dincolo de lunile tradiționale ale sezonului de incendii”, a continuat acesta.

Oamenii de știință lucrează la instrumente sofisticate care pot evalua rapid cât de mult au contribuit schimbările climatice la evenimentele meteorologice extreme.

„Am efectuat un studiu rapid de atribuire pentru a obține câteva răspunsuri rapide la întrebarea „care este rolul schimbărilor climatice?”, A declarat reprezentantul Met Office din Marea Britanie, Nikos Christidis, care a dezvoltat simulări pentru a efectua o astfel de analiză.

Christidis a spus în trecut, fără schimbări climatice provocate de om, căldura extremă în nord-vestul SUA sau în sud-vestul Canadei s-ar fi produs „o dată la zeci de mii de ani”. În prezent, poate apărea la fiecare 15 an.

Și dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă la aceeași intensitate?

Christidis a spus că astfel de veri putem avea în fiecare an sau doi până la începutul secolului următor.

Mai multe țări, inclusiv SUA, Marea Britanie și cele din Uniunea Europeană, și-au sporit recent angajamentele de scădere a emisiilor, dar mulți oameni de știință și activiști spun că încă nu merg suficient de departe pentru a menține temperaturile medii globale la 1,5C.

Liderii mondiali s-au angajat în Acordul de la Paris din 2015 să urmărească această limită, pentru a evita cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice.

×
Etichete: SUA
x close