”Bulgargaz, entitatea de stat, a executat plata și apoi banii au fost returnați de la Gazprom. Dacă vorbim despre o încălcare a contractului, atunci este absolut clar din punct de vedere legal și legislativ cine a încălcat contractul”, a declarat Nikolov, într-un interviu pentru CNN.
Când Rusia a cerut ca toate plățile de gaze să se facă în ruble, Nikolov a spus că Bulgaria a refuzat să se conformeze și a cerut clarificări cu privire la detaliile mecanismului, dar nu a primit un răspuns de la Gazprom.
”Am fost destul de clari că vom urma o poziție comună cu privire la punctul de vedere al Uniunii Europene. Nu vom accepta faptul că una dintre părțile contractului a decis să schimbe în întregime mecanismul de plată, așa că am ajuns unde suntem astăzi... dar totuși încercăm, în aceste circumstanțe grele, să respectăm toate cerințele prealabile din contractul existent”, a adăugat el.
Bulgaria s-a bazat pe Rusia pentru aproximativ 90% din importurile sale de gaze, ceea ce face ca cea mai recentă mișcare a Moscovei o perturbare a majorității aprovizionării cu energie a țării. Ministrul energiei a spus că Bulgaria a examinat toate soluțiile posibile în ceea ce privește diversificarea energetică și încearcă să-și extindă parteneriatele cu alte regiuni.
El a subliniat unele progrese ale unei legături de gaz, Interconnectorul Grecia-Bulgaria (IGB) între Bulgaria și vecina sa Grecia. ”Practic, trecerea de la 90% la zero va fi, desigur, grea și bineînțeles că vom avea un preț de plătit, dar în cele din urmă, suveranitatea și solidaritatea sunt mult mai importante”, a spus el.
”Suntem pe flancul estic, cel mai aproape posibil de Rusia, unde războiul ajunge la o altă dimensiune. Utilitatea este folosită nu doar ca instrument energetic, ci ca instrument de suferință socială și armă economică”, a continuat ministrul.