Anul acesta, România este reprezentată în top doar de București, care ocupă locul 160 și este cu 14 poziții mai sus față de anul 2020, deci cu niște costuri semnificativ mai mari.
În urma unei scurte comparații cu vecinii din regiune, aflăm că avem capitala cu cel mai mare cost al traiului zilnic, după Kiev. Budapesta (Ungaria) ocupă poziția 162, Sofia (Bulgaria) ocupă locul 165, iar Belgrad (Serbia) ocupă poziția 163.
Kiev (Ucraina) este mai scump decât Bucureștiul, ocupând poziția 149. Totuși, în cazul capitalei Ucrainei se observă un trend de ieftinire al traiului zilnic, întrucât Kievul a coborât 43 de poziții în clasament, anul trecut fiind pe locul 106.
Orașul Ashgabat din Turkmenistan este cel mai scump din lume, potrivit sondajului Mercer- Cost of Living, din acest an.
Capitala Turkmenistanului, care a ocupat locul doi pe lista de anul trecut, este cu totul diferită față de restul țărilor din top 10, care este cuprins, în general, de centre de afaceri precum Hong Kong (cel mai scump oraș din anul trecut și al doilea cel mai scump din acest an), Tokyo (locul 4 în 2021), Zurich (locul cinci în 2021) și Singapore (locul șapte în 2021).
Criza financiară din Turkmenistan, care a dus la o criză a alimentelor și la hiperinflație, este citată de Mercer drept motivul principal pentru care costul vieții Ashgabat a crescut în ultimii ani.
Poate cea mai mare schimbare față de sondajul Mercer de anul trecut face ca Beirut să urce de pe locul al 45-lea, pe al treilea.
Mercer pune această evoluție pe seama crizei economice a Libanului, care a fost exacerbată de pandemia Covid-19 și de explozia care a avut loc în Portul Beirut, în luna august a anului trecut.
Topul arată și faptul că țările europene au început să devaneze SUA. Moneda Euro a câștigat aproape 11% față de dolarul american, iar orașele europene au fost clasificate comparativ mai scumpe decât cele din SUA.
Acest lucru a dus la ieșierea orașului New York din top 10 (care a ajuns pe locul 14, scăzând cu 8 locuri în clasament/ New York-ul fiind orașul folosit ca o comparație de bază, de obicei), în timp ce Parisul a urcat în clasament de pe locul 50 în 2020, la poziția 33, anul acesta.
China și Elveția au cele mai multe orașe între primele 10.
Întregul top 10 este:
1. Ashgabat (Turkmenistan)
2. Hong Kong (China)
3. Beirut (Liban)
4. Tokyo (Japonia)
5. Zurich (Elveția)
6. Shanghai (China)
7. Singapore
8. Geneva (Elveția)
9. Beijing (China)
10. Berna (Elveția)