Este primul astfel de caz identificat în Statele Unite din 2013, potrivit Departamentului de Sănătate din New York.
Este vorba despre un tânăr adult nevaccinat. Acesta a început să se confrunte cu slăbiciune și paralizie în urmă cu aproximativ o lună, a precizat dr. Patricia Schnabel Ruppert, responsabilul districtual pentru sănătate.
Cazul vine la aproape o lună după ce Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie a avertizat că a detectat virusul poliomielitei în eșantioane prelevate din canalizare din Londra.
Agenția a menționat că analizele indică răspândirea virusului între persoane localizate în nordul și estul capitalei britanice.
Nu există leac pentru poliomielită. Dar există vaccin
Poliomielita este o infecție cauzată de poliovirus.
Aproximativ una din 4 persoane infectate are simptome asemănătoare gripei, inclusiv durere în gât, febră, oboseală, greață, dureri de cap și de stomac.
Aproximativ o persoană din 200 va dezvolta simptome mai grave, care includ furnicături și amorțeală la nivelul picioarelor, o infecție a creierului sau a măduvei spinării și paralizie, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.
Nu există leac pentru poliomielită. Tratamentul simptomelor poate să includă medicamente pentru relaxarea mușchilor și căldură și terapie fizică pentru stimularea mușchilor.
Paralizia cauzată de poliomielită este permanentă.
Alertă la Londra din cauza poliomielitei
Luna trecută, autoritățile sanitare din Regatul Unit au intrat în alertă și au avertizat că o boală considerată eradicată în urmă cu aproape 20 de ani ar putea reveni în Marea Britanie.
Este vorba despre poliomielită, o afecțiune virală care se răspândește prin tuse și strănut sau prin contactul cu obiecte contaminate cu fecale.
Boala poate provoca paralizie permanentă iar copiii sunt expuși unui risc mai mare.
Responsabilii sanitari britanici au găsit în probe colectate din canalizarea londoneză urme ale unei variante derivate din vaccin a virusului poliomielitei.
Virusul a fost detectat de mai multe ori între lunile februarie și mai și a continuat să sufere mutații, potrivit Agenției britanice pentru Securitate Sanitară (UKHSA).
Este posibil să existe deja o transmitere comunitară în Regatul Unit
În acest context, specialiștii spun că este probabil să existe o transmitere comunitară.
Nu există date certe referitoare la felul în care a ajuns virusul în Marea Britanie.
Această țară a fost declarată "liberă de poliomielită" în 2003.
Ultimul caz de infectare pe teritoriul britanic datează din 1984 însă, de atunci, au mai fost semnalate câteva zeci de cazuri "importate".