Antena 3 CNN International News Banca elvețiană UBS, percheziționată de procuratura germană din cauza oligarhului rus Alisher Usmanov

Banca elvețiană UBS, percheziționată de procuratura germană din cauza oligarhului rus Alisher Usmanov

Anchetatorii germani au percheziționat, marți, sucursalele unei bănci elvețiene într-o anchetă vizând fapte de spălare de bani comise de un oligarh rus.

USmanov
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    08 Noi 2022   •   17:17

Membri ai Biroului German de Poliție Criminală, BKA, au început perchezițiile la filialele din Frankfurt și München, a relatat, marți, CNN, citând un purtător de cuvânt al Procuraturii Generale din Frankfurt.

Presa germană a indicat deja că este vorba despre banca elvețiană UBS.

Procuratura germană nu a nominalizat banca iar purtătorul de cuvânt a menționat că nu instituția bancară este ținta anchetei, însă investigatorii speră să obțină dovezi legate de operațiunile de spălare de bani în care ar fi implicat cetățeanul rus.

Oficialul german a confirmat că este vorba despre aceeași persoană ale cărei proprietăți au fost percheziționate anterior pentru fapte similare.

În luna septembrie, BKA a efectuat percheziții la bordul unui iaht aflat în portul Bremen precum și la o proprietate din zona de lux a lacului Tegernsee, ambele fiind legate de Alisher Usmanov, cetățean rus născut în Uzbekistan.

Alisher Usmanov, suspectat de evaziune fiscală de zeci sau sute de milioane de euro

Presa germană l-a nominalizat, de asemenea, pe Usmanov drept oligarhul vizat de anchetatorii care derulează perchezițiile la UBS.

Alisher Usmanov, 69 de ani, deține o avere de aproape 20 de miliarde de dolari și afaceri în Rusia în domeniul minier, în industria grea, în mass-media și telefonie mobilă.

Un purtător de cuvânt al cetățeanului rus a negat acuzațiile, calificându-le ca fiind nefondate, false și defăimătoare.

Usmanov nu a fost inculpat oficial în Germania până la momentul perchezițiilor relatate de CNN.

"Cetățeanul Federației Ruse este suspectat că a transferat fonduri, între anii 2017 și 2022, pentru a ascunde originea mai multor sume de bani în legătură cu care se suspectează proveniența din fapte penale, în special evaziune fiscală", arată un comunicat al BKA.

Conform sursei citate, este vorba zeci sau sute de milioane de euro.

Foto: Alisher Usmanov și Vladimir Putin în 2018

×
Subiecte în articol: Alisher Usmanov UBS Germania
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close