Cei mai bogați cinci oameni din lume și-au dublat averile, ajungând la 869 de miliarde de dolari (681,5 miliarde de lire sterline) din 2020, în timp ce cei mai săraci 60% din populație, aproape 5 miliarde de oameni, au pierdut bani.
Astfel, averea combinată a primilor cinci cei mai bogați oameni din lume, Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison și Mark Zuckerberg, a crescut cu 114%, adică 464 de miliarde de dolari, în doar trei ani, potrivit CNN.
În aceeași perioadă, averea totală a celor mai săraci 4,77 miliarde de oameni, care reprezintă 60% din populația mondială, a scăzut cu 0,2% în termeni reali.
Detaliile apar într-un raport realizat de Oxfam, în contextul în care cei mai bogați oameni din lume se reunesc începând de luni la Davos, în Elveția, pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, care reunește lideri politici, directori de corporații și oameni bogați.
Potrivit raportului, este probabil ca decalajul uriaș dintre bogați și săraci să se accentueze și să ducă la încoronarea primului miliardar din lume în decurs de un deceniu. În același timp, raportul avertizează că, dacă tendințele actuale continuă, sărăcia mondială nu va fi eradicată decât peste 229 de ani.
Creștere dramatică a inegalității
Subliniind o creștere dramatică a inegalității de la pandemia COVID-19, Oxfam a afirmat că miliardarii lumii sunt mai bogați cu 3,3 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline) decât în 2020, iar averea lor a crescut de trei ori mai repede decât rata inflației.
Raportul, Inequality Inc. constată că șapte din zece dintre cele mai mari corporații din lume au un miliardar ca director general sau acționar principal, în ciuda stagnării nivelului de trai pentru milioane de muncitori din întreaga lume.
”Oamenii din întreaga lume muncesc mai mult și mai mult timp, adesea pentru salarii mici, în locuri de muncă precare și nesigure. În 52 de țări, salariile medii reale a aproape 800 de milioane de lucrători au scăzut. Acești lucrători au pierdut în total 1,5 miliarde de dolari în ultimii doi ani, echivalentul a 25 de zile de salarii pierdute pentru fiecare lucrător”, se arată în raport.