Antena 3 CNN International News CNN: "SUA și Rusia, pe curs de coliziune în Nordul îndepărtat." Imagini din baza militară rusă aflată în arhipelagul Franz Iosef

CNN: "SUA și Rusia, pe curs de coliziune în Nordul îndepărtat." Imagini din baza militară rusă aflată în arhipelagul Franz Iosef

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 21:56 20 Mai 2021 Modificat la 08:05 21 Mai 2021
o_1f65hrc37dc417081o5c15b01b70b.jpg

După un zbor de câteva ore de-a lungul Mării Barents, echipa CNN a ajuns la cea mai nordică bază militară rusă. Arhipelagul Franz Iosef este un teren insular arid, pe care Rusia îl consideră esențial pentru a domina ținuturile arctice.

Întreaga bază aeriană este acoperită de gheață și, în ciuda acestui aspect, rușii au reușit să extindă pista până acolo încât aici pot ateriza cele mai grele aeronave, inclusiv bombardierele strategice capabile să transporte arme nucleare", notează corespondentul CNN, Fred Pleitgen. 

Moscova face eforturi uriașe pentru a-și moderniza bazele militare din zona arctică.

În interiorul complexului modern de locuit, numit Trifoiul, comandantul bazei îi confirmă corespondentului CNN că inclusiv aparatele Tupolev 95, echivalente ca mărime cu bombardierele americane B 52 - pot opera în cadrul acestei facilități militare.

"Sigur că pot. Aruncă o privire. Putem ateriza cu orice tip de avion în această bază", spune generalul-maior Igor Ciurkin.

Baza rusă de pe Franz Iosef, la nici 300 de km de teritoriul NATO

Perspectiva este de natură să dea fiori SUA și aliaților săi, pentru că baza de pe Franz Iosef este situată la mai puțin de 300 km est de teritoriul NATO.

Distanța aceasta nu constituie o problemă pentru puternicele rachete defensive amplasate pe coastă, văzute de echipa CNN.

Proiectilele pot atinge nave aflate la o distanță de peste 300 de km în largul coastei, lucru care se adaugă îngrijorărilor SUA.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a subliniat recent creșterea riscului unor accidente sau erori, ca urmare a intensificării activităților militare în zona Arcticii.

Încălzirea globală încinge înfruntarea dintre SUA și Rusia în Nord

Încălzirea globală este motivul principal pentru care înfruntarea dintre SUA și Rusia în zona arctică devine mai încinsă. 

Pe măsură ce gheața de la pol se topește, regiunea devine mai accesibilă iar Rusia să ridice pretenții. 

Cea mai mare parte a activității este condusă de la Cartierul General al Flotei Nordice din orașul militar închis Severomorsk, unde echipa CNN a primit, de asemenea, drept de vizită. 

De ani de zile Rusia își modernizează Flota Nordică cu nave și submarine noi.

Însă nava amiral rămâne crucișătorul nuclear Petru cel Mare, echipat cu armament pentru lovirea țintelor pe mare și pe uscat și pentru lupta cu aviația și cu alte submarine.

Corespondent CNN: SUA și Rusia, pe curs de coliziune, cu Rusia în poziția mai puternică

"Rusia are o strategie clară în Arctica. Aceasta gravitează în jurul următoarelor trei lucruri: o prezență militară foarte puternică, dominarea rutei maritime nordice și accesarea și exploatarea resurselor naturale", arată corespondentul CNN, Fred Pleitgen, după vizita la Severomorsk.

Rusia a avertizat SUA și aliații săi să nu se opună acestui plan.

"Este clar pentru toată lumea, de multă vreme, că acesta este teritoriul nostru, pământul nostru și că suntem răspunzători pentru siguranța coastei noastre arctice. Tot ce face țara noastră este absolut legitim", susține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat cu această declarație în reportajul CNN.

Această retorică a adus SUA și Rusia pe un curs de coliziune în Nordul îndepărtat și, până acum, Moscova se află într-o poziție mai fermă.

×
x close