Acesta a spus că operațiunile militare din țara sa nu fac parte dintr-un plan de participare la războiul Rusiei în Ucraina.
"Am făcut și facem exerciții militare. Acestea sunt mai ample în prezent, din cauza situației și amenințărilor curente. Prin urmare, efectuăm exerciții pe teritoriul nostru. Asta-i tot. Nu există alte intenții, nu există conspirații", a spus Aleksandr Lukașenko într-o declarație publicată pe site-ul său.
"Nu putem exclude că ar putea fi lansată o agresiune împotriva țării noastre. Vedem, cel puțin, astfel de pregătiri la vecinii noștri", se mai spune în declarație.
Ucraina și Belarus au o graniță comună de peste 1.000 de kilometri iar teritoriul aliatului Moscovei a fost folosit în februarie de trupele ruse pentru lansarea invaziei.
Însă până în prezent trupele din Belarus nu au participat la conflict.
Mai devreme în cursul lunii decembrie, Belarus a organizat exerciții militare timpurii iar o delegație condusă de președintele rus Vladimir Putin a călătorit la Minsk pentru discuții cu Lukașenko.
Aceste evoluții au accentuat speculațiile că liderul de la Kremlin ar putea încerca să-l convingă pe președintele belarus să-l ajute în războiul împotriva Ucrainei.
Putin: "Rusia antrenează piloți belaruși pe avioane cu 'încărcături speciale'"
Rusia va continua să antreneze piloți ai forțelor aeriene din Belarus pe avioane cu reacție modificate pentru a transporta "încărcături de luptă speciale", a declarat Vladimir Putin într-o conferință susținută săptămâna aceasta la Minsk împreună cu omologul Aleksandr Lukașenko.
Potrivit liderului rus, astfel de măsuri coordonate sunt "excepțional de importante din cauza situației tensionate de la frontiera externă a Uniunii (Rusia - Belarus, n.r.)".
"Trebuie să vă spun că am pregătit aeronavele. S-a dovedit că avem astfel de avioane încă din perioada sovietică. Le-am testat în Federația Rusă. Acum, lucrăm cu rușii pentru a pregăti echipaje capabile să piloteze aceste aeronave care transportă muniție specială", a declarat, la rândul său, Aleksandr Lukașenko.
"Am pregătit de luptă complexul (de rachete) S-400 pe care l-ați transferat în Belarus, precum și (...) sistemul Iskander, pe care ni l-ați dat după ce ni l-ați promis acum o jumătate de an", a continuat el.
CNN amintește că, la începutul acestui an, liderul autocrat de la Minsk a cerut Rusiei să ajute la modernizarea avioanelor militare din Belarus pentru a le face capabile să transporte focoase nucleare.
Ulterior, Lukașenko a confirmat că a primit din partea Rusiei ajutorul solicitat pentru dotarea țării cu rachete cu capabilități nucleare.