Antena 3 CNN International News Un american, eliberat de Rusia într-un schimb de prizonieri cu Ucraina

Un american, eliberat de Rusia într-un schimb de prizonieri cu Ucraina

Un cetățean american a fost eliberat, miercuri, într-un schimb de prizonieri între ruși și ucraineni care a implicat 65 de persoane de fiecare parte.

Suedi 2
Sursa foto: Twitter @AndriyYermak
de Adrian Iclozan    |    14 Dec 2022   •   16:01

Americanul în vârstă de 35 de ani se numește Suedi Mureksezi (foto). 

"A fost capturat în iunie, în orașul Herson, de forțele de ocupație, aparent pentru că a participat la mitinguri pro-Ucraina", a declarat Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui Ucrainei. 

Dintre ucrainenii eliberați, 59 făceau parte din forțele armate ucrainene, în timp ce alți cinci proveneau din apărarea teritorială, potrivit informațiilor de la Cartierul general ucrainean de coordonare pentru tratamentul prizonierilor de război.

Cel mai vârstnic prizonier ucrainean eliberat avea 57 de ani, iar cel mai tânăr, 19 ani.

Marea lor majoritate fuseseră capturați în Bahmut, Soledar, Zaițeve și alte locuri disputate între ruși și ucraineni în Donețk și Lugansk, a precizat sursa citată.

Americanul eliberat de ruși trăia în Herson de peste doi ani

Suedi Murekezi, arestat în iunie de ruși la Herson, trăia în acest oraș de peste doi ani, potrivit confesiunilor fratelui său, Sele, citat de CNN.

După ce Sele n-a mai primit vești de la Suedi timp de o lună, acesta din urmă l-a sunat în dimineața zilei de 7 iulie și i-a spus că este ținut prizonier în Donețk. 

El a menționat că este încarcerat în același centru de detenție unde sunt ținuți Alexander Drueke și Andy Tai Ngoc Hyunch, doi combatanți americani de partea Ucrainei.

Însă, spre deosebire de Tai Ngoc Hyunch și de Drueke, Suedi Murekezi nu a participat la niciun fel de lupte, precizează familia sa.

"Suntem extrem de îngrijorați de starea sa. În mod evident, este în pericol. (Separatiștii) se folosesc de el ca pion pentru scopurile lor propagandistice ", declara în iulie Sele Murekezi despre situația fratelui său.

×
Subiecte în articol: Suedi Mureksezi Andrii Yermak
Citește mai multe din International News
» Vezi toate știrile din International News
Cele mai noi știri
Parteneri
x close