Khan a pilotat avionul care i-a preluat pe afgani de la baza aeriană Ramstein și menționează că tatăl sau s-a aflat într-o situație comparabilă, cu mulți ani în urmă.
"Tatăl meu a supraviețuit Holocaustului. A ajuns în Statele Unite în condiții asemănătoare celor în care vin acești oameni. A venit doar cu haina de pe el, fără familie, fără să știe limba engleză și a trebuit să ia viața de la capăt", spune pilotul american.
În timp ce avionul zboară spre teritoriul american, Khan se pune în situația afganilor evacuați.
"Încep o viață nouă. Va fi o experiență înfricoșătoare pentru ei. Dar are, de asemenea, potențialul să fie o experiență excelentă", spune pilotul.
Khan, care a învățat să zboare la baza Ramstein și care și-a luat, tot acolo, licența de pilot, s-ar putea întâlni, în viitor, cu unul sau mai mulți dintre refugiații pe care i-a transportat către oportunitatea unui nou început.
Într-o astfel de perspectivă, pilotul știe ce întrebare ar pune.
"I-aș întreba, probabil, cum a fost experiența lor. Și-au putut atinge obiectivele pe care nu le-au crezut posibile? Și i-aș încuraja, le-aș arăta că suntem o țară de imigranți legali și așa s-au construit Statele Unite. Suntem o țară generoasă, pentru că suntem un popor generos iar viitorul este al lor", crede Alexander Khan.
El a povestit CNN că echipajul aeronavei a luat inițiativa de a cumpăra din banii lor lucruri necesare afganilor îmbarcați.
"Știam că acești oameni evacuați vin fără a fi avut ocazia să se pregătească și să ia cu ei lucruri pe care în mod normal le luăm cu noi într-un zbor internațional. Membrii echipajului, cu propriii lor bani, au achiziționat scutece, șervețele umede, bomboane, baloane, cărți de colorat și alte lucruri de care cei de la bord aveau nevoie și au refuzat (membrii echipajului, n.r.) ca noi, piloții, să le dăm banii înapoi", a menționat Khan.
Calm aparent la Kabul, la o zi după dublul atentat cu bombă care a ucis peste 100 de oameni
Soarta celor evacuați din baza Ramstein are cel puțin premisele favorabile ale unui început nou. Cei rămași în Afganistan se pregătesc, de nevoie, pentru un alt tip de viață nouă.
Puțini oameni s-au adunat, vineri, la aeroportul din Kabul, după atentatele de ieri, revendicate de ISIS-K și care au ucis peste 100 de oameni, între care 13 soldați americani.
CNN notează că oamenilor nu li se permite de meargă spre poarta principală a aeroportului. La aproximativ 500 de metri de poarta principală drumul este blocat de talibani, care și-au parcat aici mașinile.
Restul orașului este calm iar traficul, mai redus decât în zilele anterioare. Principalele centrele comerciale sunt închise sau au activitate minimă, lucru care nu este surpinzător în condițiile începutului de weekend, adaugă sursa citată.