''A luat foc acoperișul, iar clădirea Adunării Naționale a fost de asemenea cuprinsă de flăcări'', a indicat un purtător de cuvânt al departamentului de pompieri din Cape Town.
La fața locului s-au deplasat șase autospeciale și 36 de pompieri, care au reușit să aducă flăcările sub control.
Focul a produs avarii severe clădirii.
Acoperișul s-a prăbușit.
"Acoperișul vechii săli de ședințe s-a dus cu totul iar birourile alăturate și sala de gimnastică sunt, de asemenea, distruse", a declarat JP Smith, membru al comitetului pentru siguranță și securitate din subordinea primarului din Cape Town.
Prăbușirea plafonului structurii a determinat retragerea momentană a pompierilor.
Nu se știe, momentan, dacă incendiul s-a soldat cu victime omenești sau care a fost cauza declanșatoare.
Parlamentul sud-african a luat foc pe întuneric
Incendiul a început să se extindă în jurul orei 03:30 GMT. La începutul dimineții, flăcări și o coloană de fum puteau fi văzute deasupra clădirii.
''Sediul Adunării Naționale este, pentru moment, în siguranța'', a declarat Patricia de Lille, actual ministru pentru lucrări publice şi infrastructură și fost primar în Cape Town.
Parlamentul Africii de Sud, format din Adunarea Națională şi o cameră superioară, numită Consiliul Național al Provinciilor, se află la Cape Town, în timp ce sediul guvernului este la Pretoria.
În aprilie anul trecut, Cape Town a consemnat un alt incendiu grav: atunci, flăcările au distrus o parte a bibliotecii prestigioasei universități din acest oraș sud-african.
Africa de Sud, prima țară care a raportat Omicron și prima care iese din valul acestei variante
Africa de Sud, țara unde a fost detectată acum o lună noua variantă de COVID, a anunțat că a depășit vârful acestui val pandemic.
"Conform experților noștri, Omicron şi-a atins vârful, fără a aduce o schimbare semnificativă sau alarmantă cu privire la numărul de spitalizări", a spus, vineri, Mondli Gungubele, ministrul sud-african responsabil de Departamentul de planificare, Monitorizare şi Evaluare.
Cu câteva ore înainte, președinția sud-africană anunțase că "toți indicatorii sugerează faptul că țara a depășit vârful celui de-al patrulea val" pandemic și că s-a înregistrat doar "o creștere marginală a numărului de decese".
Potrivit instituției, numărul contaminărilor a scăzut cu aproape 30% în cursul săptămânii trecute față de săptămâna anterioară, de la 127.753 la 89.781 infectări.
De asemenea, internările în spitale s-au diminuat în 8 provincii sud-africane din 9.
"Deși varianta Omicron este foarte transmisibilă, rata spitalizărilor a fost mai scăzută decât în valurile precedente", a subliniat președinția.
Cum plănuiesc sud-africanii să evite revenirea restricțiilor
Vineri, Mondli Gungubele a dat asigurări că guvernul continuă să monitorizeze cu atenție evoluția pandemiei.
Pe de altă parte, restricțiile de circulație pe timp de noapte, în vigoare de 21 de luni în acestă țară, și care vizau intervalul dintre orele 0:00 şi 04:00, au fost, în sfârșit, ridicate cu ocazia sărbătorilor de final de an.
"Speranța noastră este că aceste restricții vor rămâne ridicate", a mai spus ministrul Gungubele.