Antena 3 CNN International News ”Bombele și gloanțele nu ne pot apăra de COVID-19”, a spus Joe Biden în cadrul Adunării Generale a ONU

”Bombele și gloanțele nu ne pot apăra de COVID-19”, a spus Joe Biden în cadrul Adunării Generale a ONU

Alexandra Ionescu
4 minute de citit Publicat la 19:04 21 Sep 2021 Modificat la 22:28 21 Sep 2021
Joe Biden
Sursa foto: Getty Images

În perioada 21 la 27 septembrie are loc, la New York, Adunarea Generală a ONU, iar regulile orașului prevăd ca toți participanții trebuie să arate că sunt vaccinați anti-COVID.

La sesiunea din acest an a Adunării Generale a ONU, pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19, lucrările evenimentului se derulează cu prezenţa fizică a şefilor de stat sau de guvern din statele membre ONU.

Tema celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale este “Construirea rezilienţei prin speranţă vizând recuperarea după pandemia de COVID-19, reconstrucţia durabilă, răspunsul la nevoile planetei, respectarea drepturilor omului şi revitalizarea Organizaţiei Naţiunilor Unite”.

Președintele Joe Biden și-a început discursul cu remarci legate de pierderile de vieți omenești din cauza COVID-19.

”Ne întâlnim anul acesta într-un moment plin de durere și de posibilități extraordinare. Am pierdut atât de multe din cauza acestei pandemii devastatoare. Jelim mai mult de 4.5 milioane de oameni, iar fiecare moarte în parte e dureroasă”, a spus el.

”Vom lucra împreună să salvăm vieți, să învingem COVID-19 peste tot în lume, și vom face pașii necesari să ne pregătim pentru următoarea pandemie, pentru că va fi una. Sau vom refuza să folosim instrumentele pe care la avem la îndemână, și vom pierde lupta în fața noilor tulpini mai virulente, și mai periculoase?”, a întrebat presedintele.

SUA privește în viitor, în loc să ”continue să lupte războaiele trecutului”

”Am încheiat un conflict de 20 de ani din Afganistan, și am terminat această perioadă de război nesfârșit, acum deschidem o nouă eră, o eră a diplomației, vom folosi puterea pe care o avem pentru a ajuta oamenii de pe tot globul, pentru a apăra democrația, pentru a arăta că oricât de mare ar fi provocare, oricât de mari ar fi problemele pe care le avem de înfruntat, vom face totul pentru oameni”.

Ultimele trupa SUA au părăsit Afganistanul la sfârșitul lunii august.

Președintele a spus că acum se va concentra pe regiunea Indo-Pacifică, și le-a cerut aliaților și ONU să lucreze alături de el.

Despre criza climatică, Biden le-a cerut tuturor liderilor din celelalte țări să lupte împreună, deoarece criza ”nu are granițe”.

”Anul acesta a adus moarte și dezastre din cauza schimbărilor climatice peste tot în lume. Fenomenele meteo extreme pe care le-am văzut în fiecare parte a lumii reprezintă ceea ce Secretarul General a numit pe drep ”un cod roșu pentru umanitate”.

Președintele SUA a anunțat că administrația lui a început deja să ia măsuri pentru a combate schimbările climatice, în aprilie a anunțat noul țel sub umbrela Acordului de la Paris de a reduce emisiile gazelor de seră din SUA până în 2030 sub nivelul la care acestea erau în 2005.

”Administrația mea lucrează îndeaproape cu Congresul pentru a face investiții în infrastructura verde, și în vehicule electrice”, a anunțat el.

Bombele și gloanțele nu ne pot apăra de COVID-19, sau de noile tulpini.

Pentru a lupta împotriva aestei pandemii, trebuie să lucrăm împreună

Trebuie să vaccinăm cât mai repede posibil, să permitem accesul la oxigen, teste și tratamente, pentru ca să putem salva vieți peste tot în lume”, a spus el vorbind despre vaccinare.

A nmenționat că SUA a contribuit cu mai mult de 15 miliarde de dolari în lupta împotriva COVID-19, și că a trimis mai mult de 160 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în alte țări.

În timp ce își exprima suportul pentru un stat Israel independent, președintele Biden a spus că el crede în soluția celor două state: Israel și Palestina, soluție ce va încheia conflictul care durează deja de prea mult timp.

Momentan, Israelul este recunoscut ca stat membru de ONU, dar palestinierii au statutul de ”observatori non-membri”.

Joe Biden a precizat că SUA caută să conducă pe scena globală, dar cu ajutorul aliaților și partenerilor săi.

„Cred că trebuie să lucrăm împreună mai mult ca niciodată", a spus președintele Biden care a insistat asupra cooperării spunând: „Succesul nostru este legat și de succesul celorlalți”.

Referitor la conflictul cu China, Biden a declarat că SUA nu dorește un alt Război Rece.

A spus că SUA ”își va susține aliații și prietenii în cazul în care alte țări mai puternice încearcă să le domine pe cele mai slabe”.

Președintele a încheiat într-o notă optimistă discursul de 30 de minute, cerând comunității internaționale să lupte alături de el ”pentru un viitor mai luminos”.

”Să fie clar, nu sunt agnostic în ceea ce privește viitorul pe care îl vrem pentru lumea noastră. Viitorul aparține acelora care încurajează demnitatea umană, nu care o calcă în picioare. Viitorul aparține acelora care dezvoltă potențialul oamenilor lor, nu care îl înăbușă”.

Biden a mai spus că democrația rezidă în proteste pașnice, în luptătorii pentru drepturile omului, în femeile care luptă pentru drepturile lor.

”Stau aici, iar pentru prima oară în 20 de ani, SUA nu este în război. Am schimbat foaia. Toate resursele noastre, puterea, energia, dorința noastră se concentrează doar asupra ce este în fața noastră, nu în spate”, a conchis el.

Preşedintele Klaus Iohannis va conduce delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Administraţia Prezidenţială arată că preşedintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj prin care vor fi reliefate eforturile ţării noastre de combatere a pandemiei, precum şi susţinerea pentru construirea unei arhitecturi globale rezistente de securitate a sănătăţii, care să permită gestionarea adecvată a crizelor neprevăzute.

 

×
x close