Sullivan (foto) a precizat că președintele american Joe Biden "va fi direct" în întâlnirea sa cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la summitul NATO din Lituania și că, în același timp, intenționează să asculte "cu atenție".
Aceste declarații vin după ce președintele ucrainean și-a exprimat frustrarea, marți și miercuri, în legătură cu lipsa unui orizont clar de aderare a țării sale la NATO.
Exprimându-se vehement într-o postare pe Twitter, Zeleski a calificat drept "absurd" faptul că Ucraina nu este invitată în Alianța Nord-Atlantică și a sugerat că relația Ucrainei cu organizația militară ar putea face obiectul unor negocieri între Occident și Moscova, situație în care Rusia ar fi "motivată" să continue războiul.
Citește și: Zelenski așteaptă garanții de securitate de la liderii G7
Miercuri, ceva mai calm, Zelenski a spus, totuși, că ar fi fost "ideal" ca Ucraina să fie invitată în NATO la Vilnius și a semnalat că așteaptă "garanții de securitate" din partea statelor G7.
Consilierul lui Biden: "Aderarea Ucrainei, acum, la NATO, ar însemna război cu Rusia"
Într-o intervenție la emisiunea "CNN This Morning", consilierul pe probleme de Securitate Națională al Casei Albe, Jake Sullivan, a enumerat motivele pentru care Ucrainei nu i se va oferi calitatea de membru în cadrul summitului NATO de la Vilnius.
Sullivan a reiterat poziția exprimată zilele trecute de președintele Joe Biden, care a arătat că aderarea "acum" la NATO a țării în război cu Rusia ar însemna, de asemenea, aducerea organizației militare în război cu Rusia.
"Nu cred că există unanimitate în NATO cu privire la aducerea sau nu a Ucrainei în familia nord-atlantică acum, în acest moment, în mijlocul unui război. Ar însemna război cu Rusia în virtutea angajamentului NATO la apărarea colectivă", a explicat Biden, duminică, în timpul unui popas în Marea Britanie, înaintea summit-ului din capitala lituaniană.
De atunci, situația nu s-a schimbat, în ciuda nervozității exprimate de președintele ucrainean.
"Ceea ce a spus aseară Alianța pe o singură voce a fost că așteptăm cu nerăbdare un viitor cu Ucraina în NATO. Vom lucra cu Ucraina de-a lungul drumului către NATO. Dar nu suntem pregătiți să invităm Ucraina astăzi. Președintele Zelenski are, în mod evident, o viziune diferită în această privință.
Consilierul lui Biden: "Ucraina trebuie să ia măsuri pentru a crește rezistența democrației interne"
Însă președintele Biden va fi direct cu el în discuția de astăzi, așa cum a fost în fiecare întâlnire și conversație telefonică pe care au avut-o. (Biden) își va expune raționamentul și va asculta cu atenție ce are de spus președintele Zelenski", a declarat Sullivan.
El a fost chestionat cu privire la reformele specifice pe care Ucraina trebuie să le facă și a arătat că un accent special este pus pe măsurile rapide în anumite zone, "pentru a îmbunătăți rezistența democrației ucrainene".
Întrebat despre un calendar pentru sfârșitul războiului, oficialul american a declarat că înțelege dorința Ucrainei de a fi membru NATO "cât mai repede posibil", dar a insistat că situația este "dinamică".
Kremlinul avertizează împotriva oferirii de garanții de securitate Ucrainei
Moscova i-a avertizat, miercuri, pe liderii internaționali cu privire la oferirea de garanții de securitate pentru Ucraina, în contextul în care statele G7 sunt așteptate să anunțe un pachet de ajutor substanțial pentru Kiev.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oferirea de garanții de securitate Ucrainei ar afecta securitatea Federației Ruse.
Potrivit lui Peskov, astfel de acțiuni ar putea avea "consecințe extrem de negative" pe termen mediu și lung, cu degradarea peisajului de securitate în Europa.
"Sperăm că se va da dovadă de înțelepciune, pentru că, în caz contrar, prin luarea unor astfel de decizii, aceste țări fac de fapt Europa mult mai periculoasă pentru mulți ani de acum încolo", a spus oficialul de la Kremlin.