Antena 3 CNN International News CNN: Adepții musulmani ai lui Andrew Tate, un grup puțin vizibil, dar în creștere. Legătura cu "akh right bros" și cu "pilula roșie" din Matrix

CNN: Adepții musulmani ai lui Andrew Tate, un grup puțin vizibil, dar în creștere. Legătura cu "akh right bros" și cu "pilula roșie" din Matrix

Redacția Antena 3 CNN
5 minute de citit Publicat la 14:06 16 Feb 2023 Modificat la 14:13 16 Feb 2023
Andrew Tate
Sursa foto: hepta

În acest context, rețeaua TV relatează cazul lui Iman, o femeie de 29 de ani, broker de asigurări, a cărei relație a fost distrusă după ce fostul său logodnic a început să asculte podcastul lui Andrew Tate.

Partenerul lui Iman a vorbit prima dată cu logodnica sa despre Andrew Tate în octombrie anul trecut. După trei luni, relația celor doi se încheia. 

Femeia menționează că fostul ei partener, un bărbat de 30 de ani, a devenit "foarte autoritar" sub influența lui Tate și i-a spus că vrea să aibă o relație poligamă - să fie cu mai multe femei în același timp.

"A fost un iad complet", a declarat Iman pentru CNN, care a fost de acord să-i protejeze identitatea, nepublicându-i numele complet.

Citește și: Ce vorbeau fetele fraţilor Tate cu apropiaţii. Mărturii şocante: "Vom ieşi de aici cu bine. Nu cred că le pasă prea mult dacă plecăm"

Relația sa cu fostul logodnic a început la finele anului 2020. Cei doi au fost uniți de interesul comun pentru călătorii și s-au logodit anul trecut, iar Iman a părăsit Marea Britanie pentru a-și urma partenerul în Dubai, unde acesta și-a găsit de lucru.

Ei au stabilit data nunții pentru luna februarie anul curent însă, în timp și sub influența lui Andrew Tate, bărbatul a devenit "o persoană complet diferită".

"Încercam să evit confruntarea cu orice preț (iar el) a început să devină foarte abuziv verbal, insultându-mă sau denigrându-mă", povestește femeia.

Cei doi s-au despărțit în ianuarie, după ce Iman a găsit dovezi că bărbatul a înșelat-o în luna precedentă. În ciuda insistențelor lui, femeia a găsit puterea de a-l părăsi și de a se întoarce în Marea Britanie.

Musulman britanic care l-a 'îmbrățișat' pe Tate: "Femeile nu au drept la opinie"

Acest caz este departe de a fi singular.

Serena, o jurnalistă de 25 de ani care provine dintr-o familie musulmană din Marea Britanie, spune că cei doi frați ai săi, în vârstă de 21 și 23 de ani, au început să repete "papagalicește" spusele "extrem de misogine" ale lui Tate, ale cărui videoclipuri le-au vizionat pe YouTube.

"Acest lucru m-a tulburat, deoarece fratele meu este cel mai bun prieten al meu și am simțit că îl pierd și că nu îl mai recunosc", a declarat ea pentru CNN.

"A devenit extrem de misogin, spunându-ne mie și mamei mele că datoria noastră este să gătim. Eu îi spuneam că este manipulat de Andrew Tate, la care el îmi răspundea că nu am (dreptul la) o opinie și că ar trebui să nu mai vorbesc", a continuat ea.

Experiența lui Iman și a Serenei reflectă relatările împărtășite în număr tot mai mare de femei musulmane în mediul online, notează CNN.

Acestea care spun că Tate - un fost kickboxer americano-britanic devenit influencer în social media - îndoctrinează bărbații și băieții musulmani cu o retorică sexistă, promovând în același timp o versiune distorsionată a Islamului pentru a-și justifica misoginismul și obsesia pentru dominația masculină.

Andrew Tate a anunțat că s-a convertit la Islam anul trecut

Tate a susținut că s-a convertit la Islam în octombrie anul trecut iar anunțul a fost consemnat în presă la momentul respectiv.

În prezent, autoritățile române îi investighează pe Tate și pe fratele său, Tristan, pentru acuzații de viol și trafic de persoane în cadrul unui grup infracțional organizat.

Tate și fratele său susțin că sunt nevinovați.

Aflați în detenție de la arestarea lor din 29 decembrie, cei doi urmează să revină în fața instanței la sfârșitul acestei luni. 

Andrew Tate a fost fotografiat în ianuarie având un exemplar din Coran asupra sa în timp ce intra într-un tribunal din București, unde apelul său împotriva arestului preventiv a fost, în cele din urmă, respins.

Andrew Tate, miliarde de vizualizări pe TikTok, înainte de a fi interzis

Andrew Tate a devenit celebru pe internet anul trecut, acumulând 11,6 miliarde de vizualizări pe TikTok în timp ce promova teza dominației masculine, clama supunerea femeilor și promitea bogăție adepților săi.

Cunoscut deja pentru o serie de scandaluri, el a fost una dintre cele mai căutate persoane pe Google în 2022.

Analiștii fenomenului avertizează că Tate influențează mințile tinere din comunitățile din întreaga lume.

În Marea Britanie, influența sa asupra adolescenților din toate mediile a stârnit îngrijorare în școli și dezbateri în Parlament.

În august, influencerul a fost interzis pe Facebook și Instagram.

Interdicția a fost aplicată pentru încălcarea politicilor acestor platforme, care nu tolerează "ura bazată pe gen, amenințările cu violență sexuală sau amenințările de a împărtăși neconsensual imagini în ipostaze intime", a declarat un purtător de cuvânt al Meta.

Andrew Tate, afiliat grupării "akh right bros"

Platforma TikTok l-a interzis, de asemenea, pe Tate.

În schimb, contul Twitter al lui Andrew a fost reactivat după ce Elon Musk a preluat controlul companiei.

Faptul că a fost scos de pe principalele platforme de socializare nu l-a redus la tăcere pe Tate în mediul online.

El a continuat să apară în mod regulat, anul trecut, pe forumurile online găzduite de creatori de conținut, printre care Mohammed Hijab și Myron Gaines - ambii aparținând unui grup de influenceri musulmani cunoscut sub numele de "akh right bros".

Cercetător la Harvard: "Andrew Tate se adresează unor oameni care se consideră cetățeni de mâna a doua"

Derivată din cuvântul musulman akh (frate), sintagma "akh right bros" și valorile promovate la adăpostul ei se situează în opoziție față Occident, în favoarea unei versiuni a islamului plină de misoginie, spune Javad Hashmi, cercetător la Universitatea Harvard.

Acești influenceri se adresează unui public format de oameni cu probleme identitare, care se consideră privați de drepturi sociale și financiare ca urmare a islamofobiei și a rasismului sistemic și care pot fi frustrați din punct de vedere sexual, a explicat Hashmi. 

"Te simți un individ de mâna a doua și, astfel, din cauza acestui complex de inferioritate, cauți o ideologie care să-ți confere putere și drepturi", a continuat cercetătorul.

În acest spațiu social, "akh right bros" îi atrage pe unii bărbați și băieți musulmani pentru că "apără religia într-un mod hotărât", proiectând în același timp ideea că femeile sunt rădăcina problemelor lor sociale, a adăugat el.

"Pilula roșie" a lui Tate denunță feminismul și emascularea societății

Chiar dacă Tate a fost legat de figuri anti-islamice, precum activistul britanic de extremă dreapta Tommy Robinson, el a fost îmbrățișat de "akh right bros" pentru că prejudecățile lor se întâlnesc în așa-numita "manosferă": un spațiu digital care promovează supremația masculină, antifeminismul și cultura 'pilulei roșii', a conchis cercetătorul de la Harvard.

Conceptul 'pilulei roșii' se referă la o scenă din filmul "The Matrix" din 1999.

Aici, personajul lui Keanu Reeves, Neo, are de ales: ia pilula albastră și rămâne în lumea sigură, dar falsă, pe care a cunoscut-o dintotdeauna, sau ia pilula roșie și intră în cruda lume reală, în care o mașină atotstăpânitoare peste ruinele Pământului creează oameni în incubatoare și îi folosește pe post de baterii.

În "manosferă", alegerea 'pilulei roșii' începe cu ideea că feminismul este toxic, că bărbații sunt oprimați și că emascularea ruinează societatea.

"Există un fel de experiență umană comună, în sensul că misoginismul nu se limitează la un grup religios", a indicat Javad Hashmi.

Întregul material CNN, aici.

×
x close