"Curtea decide să-l condamne pe Safronov la 22 de ani de detenție într-o închisoare de maximă securitate", a anunțat instanța de judecată, conform agenției ruse RIA Novosti, citată de CNN.
Safronov (foto) a mai primit o pedeapsă suplimentară de restricție a libertăților valabilă doi ani după eliberarea din detenție, precum și o amendă de 500.000 de ruble (circa 8.250 EURO).
Decizia nu nici executorie, nici definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Ivan Safronov a fost arestat în iulie 2020 de Serviciul Federal de Securitate, FSB.
Acuzat de trădare, fostul jurnalist a fost consilierul lui Dmitri Rogozin
El a fost acuzat că a cules și livrat NATO date confidențiale despre proiectele militare și tehnice precum și despre sistemele de apărare și securitate din Rusia, amintește CNN.
În calitate de jurnalist, Safronov s-a specializat în relatări pe subiecte de natură militară și spatială pentru publicațiile Vedomosti și Kommersant, înainte de a deveni consilier al fostului șef al Roscosmos, Dmitri Rogozin.
Cazul său s-a judecat cu ușile închise, sub pretextul gravității acuzațiilor.
Avocații fostului jurnalist au declarat că procurorii i-au oferit săptămâna trecută acuzatului o pedeapsă de "doar" 12 ani de închisoare dacă se recunoaște vinovat.
Ultimele titluri din presa independentă rusă au protestat public față de procesul lui Safronov
Safronov a refuzat oferta.
Mai multe organizații media independente încă active în Rusia - între care Meduza, Novaia Gazeta și TV Rain - au publicat, luni, o declarație în sprijinul acuzatului, cerând eliberarea acestuia și anchetarea presupuselor încălcări ale legii în instrumentarea cazului său.
"Pentru noi, este clar că motivele persecuției la care este supus Ivan (Safronov) nu au legătură cu 'trădarea', care nu a fost confirmată prin nimic, ci cu activitatea sa jurnalistică și cu materialele pe care le-a publicat fără să țină seama de părerile Ministerului Apărării și autorităților ruse", se spune în declarație.
Condamnarea în primă instanță, în aceeași zi în care Novaia Gazeta a fost suspendată pe print
Într-o altă decizie semnalată de CNN, o instanță din Moscova a invalidat, luni, certificatul de înregistrare pentru varianta tipărită a publicației Novaia Gazeta, unul dintre ultimele ziare independente din Rusia.
"Judecătoarea Olga Lipkina a decis să invalideze înregistrarea Novaia Gazeta", a transmis agenția de presă RIA Novosti.
Vorbind în sala de judecată, redactorul șef Dmitri Muratov (foto următoare), laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că decizia a fost "o comandă politică, fără nici cea mai mică bază legală" și a menționat că va face apel.
Într-un text publicată pe site-ul ziarului, echipa editorială a calificat decizia instanței drept o "tentativă de omor" la adresa Novaia Gazeta.
Autoritatea de supraveghere a mass-media din Rusia, Rozkomnadzor, a acuzat publicația că nu a furnizat documentele legate de o schimbare de proprietate survenită în anul 2006.
Novaia Gazeta, o voce curajoasă în peisajul publicistic post-sovietic din Rusia, a fost înființată cu bani provenind din Premiul Nobel pentru Pace al fostului lider al URSS, Mihail Gorbaciov.
Novaia Gazeta s-a specializat în jurnalismul de investigație, amintește CNN.