ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Windows 7 va fi disponibil utilizatorilor din întreaga lume, dar şi celor din România, începând cu data de 22 octombrie 2009. Versiunea finală (RTM) va fi gata la sfârşitul lunii iulie, însă aceasta va fi destinată iniţial doar producătorilor de calculatoare, care o vor integra în sistemele lor. Anunţul a fost făcut miercuri de Tudor Galoş, Windows Business Group Lead la Microsoft România, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de NVIDIA.
Windows 7 va veni în mai multe pachete: Starter, Home Premium, Professional, Ultimate şi Enterprise. Fiecare dintre aceste pachete conţine şi ceea ce se găseşte la versiunea inferioară. Windows 7 Starter, pentru prima oară în România, este o ediţie pentru netbook-uri, în timp ce Windows 7 Professional este dedicată în special afacerilor şi IMM-urilor.
Windows 7 Home Premium ]i va avea ca ţintă pe consumatorii "casnici", iar Ultimate este "creme de la creme", după cum s-a exprimat Tudor Galoş, adică adună la un loc tot ce e mai bun din celelate versiuni. Ultmul dintre acestea este, bineînţeles, şi "cel mai tare", în sensul că utilizatorii primesc gratuit update-uri la ultimele ediţii Office, spre exemplu, sau la orice alte softuri se află în contractul încheiat cu producătorul.
"Trecerea de la Windows Vista la Windows 7 este foarte uşoară, majoritatea driverilor şi a aplicaţiilor fiind aceleaşi ca la versiunea precedentă", a precizat Tudor Galoş.
Tudor Galoş arată ce ştie să facă Windows 7De asemenea, oficialul Microsoft România a precizat că,
potrivit testelor efectuate până acum, sistemul se comportă foarte bine atât pe desktop-urile puternice cât şi pe netbook-uri, care au în general o configuraţie mai slabă. "Windows 7 se descurcă foarte bine, începând de la cele mai mici netbook-uri şi până la calculatoarele foarte puternice. Deşi cerinţa minimă este de 1GB memorie RAM, am constatat că Windows 7 se descurcă excelent până şi cu 512 RAM ", a explicat Tudor Galoş.
Windows 7 necesită aceeaşi configuraţie ca şi Vista, lucru cu care iese din tiparele sistemelor de operare Microsoft de până acum. Se ştie că, în trecut, SO-urile lansate de Microsoft necesitau mai multă memorie RAM, faţă de versiunea precedentă, spre exemplu. Mai mult,
deşi în principiu cerinţele în privinţa configuraţiei sunt aceleaşi ca la Vista, sistemul se descurcă bine şi pe sistemele mai slabe ale netbook-urilor.
O varianta intermediară a Windows 7 poate fi deja descarcată gratuit de către orice utilizator (din 9 mai), de pe pagina de internet a companiei americane Microsoft. Feed-back-ul primit de versiunea Beta a fost unul foarte bun din partea celor care au început deja să utilizeze sistemul de operare.
Florin Tulbure, Antena3.ro