Antena 3 CNN High Tech Virusul Stuxnet a infectat 30.000 de computere în Iran

Virusul Stuxnet a infectat 30.000 de computere în Iran

1 minut de citit Publicat la 13:13 26 Sep 2010 Modificat la 13:13 26 Sep 2010
Virusul Stuxnet a infectat 30.000 de computere în Iran

Virusul Stuxnet, care afectează programe de gestionare a instalaţiilor industriale, a infectat cel puţin 30.000 de computere în Iran, însă nu a provocat "daune grave", au declarat oficiali iranieni citaţi de presa de la Teheran, care vorbeşte despre un "război electronic", informează AFP.

În Iran au fost înregistrate până în prezent circa 30.000 de adrese IP infectate de virusul Stuxnet, a declarat Mahmoud Liayi, responsabil pentru tehnologia informaţiei la Ministerul Industriei, citat de publicaţia guvernamentală Iran Daily.

Stuxnet, identificat în iunie, infectează un program dezvoltat de compania Siemens, utilizat pentru controlul şi administrarea a numeroase instalaţii industriale, inclusiv platforme petroliere, centrale electrice sau conducte pentru transportul ţiţeiului.

Stuxnet, un vierme informatic care a apărut iniţial în Iran, provoacă îngrijorare printre experţii în soluţii de securitate. Asta pentru că ţinta atacului şi regiunea geografică în care a apărut sugerează faptul că acesta a fost iniţiat de un grup de infractori cibernetici profesionişti, iar scopul principal al lui Stuxnet nu este spionajul sistemelor infectate, ci acela de a iniţia o acţiune de sabotaj. Potrivit Kasperski Lab, toate aceste indicii arată că dezvoltarea viermelui Stuxnet a fost susţinută de oficialităţile unui stat, care dispune de informaţii puternice şi valoroase.

Specialiştii sunt de părere că Stuxnet este prototipul unei arme cibernetice, care va conduce la crearea de noi instrumente de atac foarte periculoase. Ei susţin că, de data aceasta, lumea se confruntă cu o cursă a înarmării cibernetice.

"Cred că am ajuns la un moment de cotitură, deoarece ne confruntăm cu o nouă lume, o nouă abordare a infracţionalităţii cibernetice. În trecut erau doar infractori cibernetici, acum constat cu teamă că ne apropiem de o eră a terorismului cibernetic, a armelor sofisticate şi a războaielor cibernetice", a declarat Eugene Kaspersky, CEO şi co-fondator Kaspersky Lab.

Antena3.ro

×
Etichete: virus programe
x close