Antena 3 CNN High Tech Un VIS al omenirii, atât de aproape să devină REALITATE: Vom putea RESPIRA SUB APĂ şi nu doar atât

Un VIS al omenirii, atât de aproape să devină REALITATE: Vom putea RESPIRA SUB APĂ şi nu doar atât

2 minute de citit Publicat la 23:20 04 Iul 2015 Modificat la 23:20 04 Iul 2015
apa.jpg
Foto: howitworksdaily.com
Capacitatea de a respira sub apă, fără rezervoare de aer a fost mult timp un vis al omenirii. Acum este foarte probabil să devină o realitate, datorită așa-numitul "Aquaman cristal", creat de oamenii de ştiinţă de la University of Southern Denmark. Este un material cristalin care poate absorbi oxigenul din mediul înconjurător și îl depozitează astfel încât să poată fi eliberat mai târziu, când și unde este necesar.

Materialul a fost sintetizat de profesorul Christine McKenzie si postdoc. Jonas Sundberg, care a folosit difracția cu raze X pentru a studia aranjamentul atomilor în materialul când a fost umplut cu oxigen, precum și atunci când a fost golit.

"Cristalul Aquaman" datorează mult de capacităţii sale de a absorbi oxigenul din mediul la cobalt, care este principalul component al noului material şi care determină structura moleculară și electronice.

Conform cercetatorilor, 10 de litri din acest material sunt suficienţi pentru a absorbi tot oxigenul dintr-o cameră, în timp ce una dintre caracteristicile cele mai uimitoare este capacitatea de a absorbi și eliberara oxigen de mai multe ori, fără a-şi pierde proprietățile. "Este ca și cum ai scufunda un burete în apă, stoarci apă din el și repeţi procesul din nou şi din nou", notează McKenzie.

Astfel, în loc de a utiliza rezervoare de oxigen voluminoase, un scafandru ar avea nevoie doar o cantitate mică de "cristal Aquaman" pentru a putea respira sub apă. "Câteva boabe conțin suficient oxigen pentru a respira, iar materialul poate absorbi oxigenul din apa din jurul scafandrului, furnizându-i acestuia cantitatea necesară. Scafandrul va trebui apoi să mai folosească doar câteva bobiţe", explică profesorul McKenzie.

Proprietatea cheie a noului material este faptul că nu reacționează la oxigen în timp ce absoarbe într-un proces numit chemisorption selectiv. Asta înseamnă că se pot extrage cantități mari de oxigen din mediul înconjurător fără a fi supus la coroziune și descompunere, asociate cu expunerea îndelungată la gaz. "Materialul este atât un senzor, dar și un container pentru oxigen. Îl putem folosi pentru a stoca și transporta oxigen, ca o hemoglobină artificială solidă."

În ceea ce privește posibilele utilizări pentru noul material dincolo de scufundări, aceasta ar putea contribui, de asemenea, la tratarea bolilor respiratorii și să ajute pacienții cu probleme pulmonare, care au nevoie de rezervoare de oxigen pentru a respira corect. "Când substanța este saturată cu oxigen, ea poate fi comparată cu un rezervor de oxigen ce conține oxigen pur sub presiune - diferența este că acest material poate stoca de trei ori mai mult oxigen", mai spune profesorul McKenzie.



×
Etichete: vis
x close