Antena 3 CNN High Tech Un nou pas în cazul ACTA. Comisia Europeană a aprobat trimiterea actului la Curtea Europeană de Justiţie

Un nou pas în cazul ACTA. Comisia Europeană a aprobat trimiterea actului la Curtea Europeană de Justiţie

M.Z.
1 minut de citit Publicat la 19:17 04 Apr 2012 Modificat la 19:17 04 Apr 2012
Un nou pas în cazul ACTA. Comisia Europeană a aprobat trimiterea actului la Curtea Europeană de Justiţie
Foto: Intact Images
Comisia Europeană a făcut, miercuri, un nou pas în procesul trimiterii controversatului Acord internaţional de combatere a contrafacerii (ACTA) la Curtea Europeană de Justiţie, aprobând solicitarea ce va fi transmisă CEJ, informează Agerpres.

Decizia Comisiei are loc în contextul îngrijorărilor exprimate în Europa cu privire la posibila incompatibilitate a ACTA cu drepturile şi libertăţile fundamentale.

La sfârşitul lunii februarie, Comisia Europeană a anunţat că va cere Curţii Europene de Justiţie (CEJ) să evalueze dacă ACTA este incompatibil cu drepturile şi libertăţile fundamentale în UE, cum ar fi libertatea de exprimare, protecţia informaţiilor şi dreptul de proprietate intelectuală.

"Sunt extrem de mulţumit că am făcut un pas mai aproape spre asigurarea clarităţii cu privire la ACTA (...) Majoritatea criticilor împotriva ACTA exprimate de oameni din întreaga Europă s-au concentrat pe potenţialele efecte negative asupra drepturilor noastre fundamentale. Prin urmare, sesizarea va permite instanţei supreme a UE să clarifice independent legalitatea acestui acord", a declarat miercuri comisarul european pentru comerţ Karel De Gucht.

"Uniunea Europeană este fondată pe respectarea statului de drept. Luând în considerare că zeci de mii de oameni şi-au exprimat îngrijorarea asupra ACTA, este adecvat să oferim celui mai înalt organism judiciar independent al nostru timpul de a-şi exprima opinia legală asupra acestui acord. Este un important răspuns pentru publicul european şi dezbaterea democratică. Prin urmare, sper că Parlamentul European va respecta Curtea Europeană de Justiţie şi va aştepta opinia acesteia înainte de a lua propria decizie privind ACTA", a adăugat Karel De Gucht.

Solicitarea către CEJ privind ACTA, aprobată miercuri de Colegiul Comisarilor, este o întrebare juridică extinsă ce va permite Curţii Europene de Justiţie să realizeze o examinare detaliată pentru a stabili dacă Acordul respectă drepturile fundamentale, precum libertatea de exprimare şi informare sau protejarea datelor, şi dreptul de proprietate, inclusiv dreptul de proprietate intelectuală.

Întrebarea aprobată în unanimitate de Colegiul Comisarilor este următoarea: "Este Acordul internaţional de combatere a contrafacerii (ACTA) compatibil cu tratatele europene, în special cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene?"

Pentru a putea intra în vigoare, ACTA are nevoie şi de aprobarea Parlamentului European, care nu poate însă aduce şi modificări.

În prezent, ACTA se află în stadiul dezbaterilor în mai multe comisii ale PE. Pe 20 martie, Comisia de petiţii a declarat admisibilă o petiţie semnată de 2,5 milioane de persoane împotriva ACTA, petiţie care cere legislativului european să ''susţină un internet deschis şi liber şi să refuze ratificarea" Acordului.

×
x close