Un experiment realizat de cercetătorii români va fi transportat pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) la ultimul zbor al navetei spaţiale Discovery, programat pentru 24 februarie, a declarat directorul general al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, citat de
Mediafax.
Experimentul românesc a fost realizat de Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti.
"Creşterea şi Supravieţuirea Fungilor Coloraţi în Spaţiu" (CFA-A) este un experiment ce are ca scop determinarea efectelor pe care le are microgravitaţia şi radiaţiile cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi, potrivit site-ului rosa.ro.
Potrivit lui Piso, experimentul a fost coordonat de Dumitru Haşegan, de la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Bucureşti (ESA). El a plecat deja la centrul spaţial Kennedy de la Cape Canaveral (Florida, SUA), pentru a pregăti experimentul.
La începutul lui ianuarie, NASA a anunţat că a reuşit să remedieze problema fisurilor din rezervorul extern al navetei Discovery şi că intenţionează să o lanseze spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pe 24 februarie.
John Shannon, responsabilul programului de lansare a navetei Discovery (misiunea NASA STS-133), dădea atunci asigurări că a fost rezolvată problema fisurilor din rezervorul extern al Discovery, care a ţinut la sol naveta încă de la începutul lui noiembrie. Modificările tehnice urmau să fie încheiate până pe 23 ianuarie.
Lansarea navetei Discovery a fost amânată de mai multe ori, începând din noiembrie 2010, din cauza unei scurgeri de hidrogen în timpul umplerii cu combustibil a rezervorului extern.
Acesta este ultimul zbor pentru Discovery şi, totodată, al 39-lea pentru navetă, cea mai veche din flota spaţială a NASA.
Aceasta este, de asemenea, penultima lansare a unei navete americane, înainte de retragerea lor din circulaţie şi trimiterea la un muzeu tehnic.
Ultimul zbor al unei navete americane va fi efectuat, în principiu, de Endeavour, cel mai devreme în aprilie.