Grupul Google s-a asociat cu NASA şi pune la dispoziţia utilizatorilor săi o nouă aplicaţie,
TimeLapse, asociată modulelor sale Maps şi Google Earth, care permite vizualizarea evoluţiei unor diferite zone de pe Glob în ultimii 28 de ani.
Persoanele care folosesc serviciul Google Maps cu regularitate au remarcat fără îndoială faptul că hărţile prezentate de această aplicaţie prezintă date diferite la care au fost captate imaginile.
Problema poate fi remediată uşor prin comanda "zoom" sau prin trecerea în modul de observare Streetview. Cu toate acestea, până acum, cu câteva mici excepţii, utilizatorii nu aveau posibilitatea de a înainta pe firul istoriei şi de a vizualiza anumite zone la o dată precisă.
Aplicaţia Timelapse remediază parţial această omisiune afişând hărţi întocmite între 1984 şi 2012, într-o animaţie realizată imagine cu imagine, care permite vizualizarea felului în care a evoluat planeta.
Pentru acest proiect, Google s-a asociat cu US Geological Survey (USGS), NASA şi grupul TIME. Proiectul, care combină peste 2 milioane de imagini colectate de sateliţii din gama Landsat, creează astfel o animaţie a planetei şi a evoluţiei sale între anii 1984 şi 2012.
Nu toate zonele incluse în proiect beneficiază de aceeaşi rezoluţie a imaginilor, însă anumite puncte sunt foarte bine prezentate de TimeLapse. Printre acestea se numără anumite oraşe din deşertul american, insulele artificiale din Dubai şi topirea gheţurilor nordice, asociată încălzirii globale de pe Terra.
Fiecare an este reprezentat printr-o imagine de 1,78 terapixeli pentru întregul Glob, însă Google lasă fiecărui internaut plăcerea de a descoperi zonele care au evoluat cel mai mult pe parcursul ultimilor 28 de ani.