Antena 3 CNN High Tech TikTok are la dispoziție 15 minute pentru a lupta pentru supraviețuirea sa

TikTok are la dispoziție 15 minute pentru a lupta pentru supraviețuirea sa

Andreea Ştefan
8 minute de citit Publicat la 14:14 16 Sep 2024 Modificat la 14:15 16 Sep 2024
telefon tiktok getty
Aceste 15 minute ar putea fi cele mai importante din existența TikTok în SUA. Sursă foto: Getty Images

15 minute. Atât timp va avea la dispoziție TikTok în această săptămână pentru a descuraja o curte federală de apel să susțină o posibilă interdicție în SUA a aplicației sale, care este utilizată de 170 de milioane de americani, notează CNN.

Aceste 15 minute ar putea fi cele mai importante din existența TikTok în SUA. Compania luptă pentru supraviețuire în fața unei legi, semnată de președintele Joe Biden, ale cărei prevederi-cheie ar putea intra în vigoare chiar din ianuarie.

Legea semnată de Biden urmărește să interzică TikTok pe dispozitivele personale ale americanilor, cu excepția cazului în care societatea-mamă chineză, ByteDance, vinde rapid TikTok altcuiva - ceea ce ar putea pune capăt aplicației așa cum o știm în prezent.

Pe măsură ce se apropie termenul limită pentru o potențială interdicție, TikTok și ByteDance s-au adresat instanței cerând ca legea să fie blocată și declarată neconstituțională pe baza Primului Amendament.

TikTok nu își va permite luxul unui proces complet pentru a susține continuarea existenței sale în forma sa actuală.

Acest lucru se datorează faptului că legea în cauză impune ca orice contestație legală să ocolească instanța districtuală federală și să meargă direct la Curtea de Apel a SUA pentru Circuitul Districtului Columbia, într-un interval de timp foarte scurt. Un grup de trei judecători va audia cazul și va decide, probabil în câteva săptămâni, dacă legea este constituțională.

15 minute pentru susținerea argumentelor

Luni, la ora 9:30 a.m. ET, companiile își vor prezenta argumentele orale. TikTok va avea la dispoziție doar câteva minute pentru a se impune. Dar nu va fi singur: Un grup de creatori TikTok care, de asemenea, au dat în judecată administrația Biden va urma, având la dispoziție 10 minute pentru a vorbi. Iar administrația Biden va încheia cu propria sa prezentare de 25 de minute.

Cu fiecare parte a dezbaterii alocată aproximativ o jumătate de oră, TikTok și aliații săi vor încerca să explice de ce instanța ar trebui să respingă legea și să împiedice aplicarea acesteia. Avocații DOJ vor explica de ce o potențială interdicție sau vânzare forțată a TikTok - sau, după cum probabil vor spune, o „cesiune calificată” - este singura modalitate de a menține utilizatorii americani în siguranță.

Cauza va fi judecată de judecătorul șef Sri Srinivasan, numit de Obama, împreună cu judecătoarea Neomi Rao, numită de fostul președinte Donald Trump, și judecătorul Douglas Ginsburg, numit de Reagan.

Întrebarea-cheie cu care se confruntă comisia de luni: Este riscul ipotetic de spionaj chinez prin intermediul TikTok o amenințare la adresa securității naționale suficient de mare încât să justifice o lege federală care poate încălca drepturile constituționale ale americanilor la liberă exprimare?

Nu este clar când ar putea ajunge instanța la o decizie privind blocarea sau nu a legislației. Dar legea stabilește un termen limită de 19 ianuarie pentru TikTok, astfel încât este probabil ca instanța să se pronunțe până atunci.

De ce vrea SUA să interzică TikTok

Adoptată în Congres în primăvara acestui an cu o rapiditate ieșită din comun, legislația este un răspuns al SUA la temerile că legăturile TikTok cu China ar putea permite guvernului acestei țări să acceseze datele aplicației utilizatorilor americani, cum ar fi videoclipurile pe care aceștia le-au vizionat, le-au apreciat, le-au partajat sau le-au căutat.

Măsura a devenit un simbol al opoziției bipartizane față de China. Însă pentru susținătorii TikTok, inclusiv unii dintre cei mai proeminenți creatori de conținut ai acestuia, legea are iz de rasism și isterie anti-China. Aceștia susțin că legea face prea puțin pentru a aborda alte surse de date, potențial chiar mai sensibile, disponibile în mod liber pe piețele comerciale.

Rezultatul cauzei nu va determina doar soarta TikTok în Statele Unite. Acesta ar putea avea, de asemenea, efecte în lanț asupra modului în care instanțele judecătorești interpretează Primul Amendament - care garantează interzicerea libertății de exprimare de către guvern - și relația acestuia cu discursul digital și platformele online în general.

TikTok susține că potențiala interdicție încalcă Primul Amendament, deoarece suprimă capacitatea utilizatorilor săi din SUA de a se exprima și de a accesa informații. De asemenea, susține că legea este extremă din punct de vedere neconstituțional, în condițiile în care guvernul a avut alte opțiuni pentru a răspunde temerilor legate de legăturile TikTok cu China.

Documentele depuse la tribunal arată că TikTok și oficialii americani din domeniul securității naționale au elaborat un proiect de propunere pentru a răspunde preocupărilor legate de securitate. Acest acord includea posibilitatea ca guvernul SUA să închidă TikTok în cazul în care încălca acordul propus. Unele dintre dispozițiile acordului au fost deja puse în aplicare în mod public de TikTok, ca parte a unei inițiative denumite Project Texas, care presupune mutarea datelor utilizatorilor americani pe servere controlate de gigantul american Oracle și ridicarea unor bariere organizaționale suplimentare între TikTok și ByteDance.

Dar, susține TikTok, oficialii americani au abandonat brusc planul fără nicio explicație. (Ulterior, guvernul american a descris planul ca fiind „inadecvat” în documentele depuse în instanță, deoarece oficialii se temeau că va fi dificil să detecteze dacă TikTok încalcă acordul).

TikTok a susținut, de asemenea, că este imposibil din punct de vedere tehnologic să își separe aplicația de compania mamă. Pentru început, aplicația TikTok depinde de codul software creat de ByteDance și nu există nicio modalitate de a copia pur și simplu acest cod către o altă companie cu speranța că va funcționa.

În plus, susține compania, guvernul chinez nu va permite, cel mai probabil, ca algoritmul de recomandare al TikTok să fie vândut unei companii din afara Chinei. Motorul de recomandări este ingredientul secret al TikTok și motorul popularității sale; fără el, aplicația își pierde cea mai distinctivă caracteristică.

Anul trecut, guvernul chinez a declarat că se va opune „ferm” unei potențiale vânzări a TikTok de la ByteDance, ca urmare a noilor controale la export anunțate de țară, care afectează transferul anumitor algoritmi software.

TikTok a descris legea americană drept o acaparare a puterii Congresului care amenință drepturile de exprimare ale tuturor americanilor.

„Dacă Congresul poate face acest lucru”, a scris compania în documentele depuse, „poate eluda Primul Amendament invocând securitatea națională și ordonând editorului oricărui ziar sau site individual să vândă pentru a evita închiderea".

„Preocupări speculative”, afirmă TikTok

În cele din urmă, susține TikTok, guvernul american nu a dovedit niciodată că guvernul chinez a exploatat datele utilizatorilor americani pentru a justifica legea.

„Chiar și declarațiile unor membri individuali ai Congresului și un raport al comisiei Congresului indică doar îngrijorarea cu privire la posibilitatea ipotetică ca TikTok să poată fi utilizat în mod abuziv în viitor, fără a cita dovezi specifice - chiar dacă platforma a funcționat în mod proeminent în Statele Unite de la lansarea sa în 2017”, a scris compania. „Aceste preocupări speculative sunt cu mult sub ceea ce este necesar atunci când sunt în joc drepturile prevăzute de Primul Amendament”.

Guvernul SUA a susținut în propriile dosare că legiuitorii sunt liberi să ia măsuri „chiar dacă toate prejudiciile amenințate nu s-au materializat sau nu au fost detectate încă pe scară largă”.

Administrația Biden a declarat că guvernul chinez are stimulentul și capacitatea de a face presiuni asupra ByteDance pentru a preda datele utilizatorilor TikTok, adăugând că informațiile ar putea fi utile în scopuri de informații sau pentru manipularea publicului prin campanii de dezinformare.

Statele Unite, la rândul lor, solicită, de asemenea, în mod obișnuit date despre utilizatori de la companiile de social media. Dar, de obicei, există controale și echilibrări ale guvernului, cum ar fi legile care limitează ceea ce pot face ofițerii de informații cu datele despre cetățenii americani sau, pentru aplicarea legii interne, cerințele ca autoritățile să obțină un ordin judecătoresc în schimbul datelor utilizatorilor - ordine pe care companiile de tehnologie le pot contesta și adesea o fac, chiar dacă nu le pot dezvălui întotdeauna.

„Compania mamă a TikTok și algoritmul de recomandare au sediul în China”, a scris Departamentul de Justiție într-un memoriu prezentat în instanță, «ceea ce dă naștere riscului ca un adversar străin să folosească puterea enormă a TikTok pentru a-și promova propriile interese, în detrimentul securității naționale a SUA».

Guvernul SUA a insistat, de asemenea, că legea nu este o interdicție, deoarece prevede, din punct de vedere tehnic, o modalitate prin care TikTok poate evita o interdicție prin simpla găsire a unui nou proprietar în termen de aproximativ șase luni.

Experți independenți în securitate cibernetică au declarat că riscul spionării chineze prin intermediul TikTok pare plauzibil, dar rămâne nedovedit.

Legile privind serviciile de informații din China impun companiilor prezente în această țară să contribuie la realizarea obiectivelor de informații ale țării respective. TikTok nu operează în China, însă ByteDance o face, ceea ce înseamnă că este supusă legilor chineze - iar guvernul chinez deține un loc în consiliul de administrație al filialei locale chineze a ByteDance. Întrebarea este dacă toate acestea reprezintă o influență suficientă asupra ByteDance și TikTok pentru a obține acces la datele utilizatorilor TikTok din SUA, în ciuda barierelor de protecție promise de Project Texas.

Toți ochii pe TikTok

Cazul a atras o atenție imensă, determinând depunerea de memorii de către mai mult de o duzină de state americane, comitetul restrâns al Camerei Reprezentanților privind China care a elaborat legea, foști oficiali americani din domeniul securității naționale, grupuri de afaceri și de drepturi civile, precum și un fost președinte al Comisiei Federale pentru Comunicații.

Legea în cauză „ridică în mod clar problema prejudecăților și a motivației politice, identificând TikTok din cauza proprietății sale străine, chiar dacă alte platforme importante de social media ridică probleme similare legate de confidențialitate și de moderarea conținutului”, a scris o coaliție de grupuri pentru drepturile digitale într-un dosar.

Dar foști oficiali din domeniul securității naționale au scris că datele utilizatorilor TikTok, dacă sunt combinate cu alte informații pe care Beijingul le-a colectat prin hackeri și scurgeri de informații, ar putea constitui un risc puternic pentru serviciile de informații.

Guvernul chinez, a scris grupul care îl include pe fostul director național pentru securitate cibernetică Chris Inglis, „poate exploata această cantitate masivă de date sensibile pentru a alimenta capacități sofisticate de inteligență artificială (AI) care pot fi apoi utilizate pentru a identifica americani în vederea colectării de informații, pentru a efectua operațiuni avansate de informații electronice și umane și pot fi chiar transformate în arme pentru a submina stabilitatea politică și economică a Statelor Unite”.

×
x close