Preşedinţia le-a schimbat modul de viaţă atât lui Barack Obama, cât şi lui Nicolas Sarkozy, care s-au văzut nevoiţi să renunţe la gadgeturile din dotare odată instalaţi la Casa Albă, respectiv Palatul Elysee. Aşa se face că nici unul, nici altul nu mai poate folosi telefonul preferat BlackBerry. Nici Medvedev nu a fost scutit de rigorile serviciilor de securitate, fiind nevoit să renunţe la iPhone-ul piratat din dotare, potrivit Cotidianul.
Barack Obama e văzut mereu cu telefonul mobil în mână, verificându-şi mailurile sau navigând pe Internet. Va fi doar o amintire odată ce va prelua funcţia de preşedinte, întrucât procedurile de securitate de la Casa Albă nu permit folosirea unor astfel de mijloace. Printr-o situaţie asemănătoare a trecut şi Nicolas Sarkozy, care a renunţat la acelaşi telefon după instalarea ca preşedinte,scrie le Figaro.
O notă a Secretariatului General al Apărării Naţionale (SGDN) din iunie 2007 interzice membrilor noii puteri utilizarea acestui tip de aparate.
Pentru a se proteja de spioni, Sarkozy este însoţit în permanenţă de un "transmiţător", care, precum îi spune şi numele, transmite comunicaţii criptate oriunde s-ar afla şeful statului, prin intermediul unor linii securizate.
Sarkozy este, însă, privilegiat, pentru că are voie să deţină şi un telefon mobil privat de pe care poate vorbi sau trasmite SMS-uri. Nu acelaşi lucru se va întâmpla cu Obama, ale cărui conversaţii vor intra în categoria subiectelor de siguranţă naţională.
Corespondenţa lui Sarkozy a trecut pe hârtie, pentru a fi verificată. ?Oricum, preşedintele nu ar avea timp să le consulte pe net?, explică pentru ?Le Figaro? consilierul prezidenţial pe teme de comunicare, Franck Louvrier. Amuzant este că răspunsul acestuia a venit la ziar de pe BlackBerry-ul personal, colaboratorii lui Sarkozy fiind dependenţi de telefonul mobil.
În ceea ce îl priveşte pe Vladimir Putin, acesta preferă să evite tot ceea ce înseamnă "tehnologie complicată", potrivit purtătorului său de cuvânt.
Medvedev, însă, e un pasionat al gadgeturilor. fiind văzut cu un iPhone înainte ca acesta să fi fost autorizat pe piaţa rusească, singurul disponibil fiind unul cumpărat din străinătate, cu un soft piratat.
Antena3.ro