Cu siguranţă sunt mai mulţi românii care au telefon mobil decât cei care au apă caldă la robinet. Un studiu GFK arată că 75 la sută din populaţia în vârstă de peste 15 ani are mobil. În cazul orăşenilor mai punem 10 procente.
În mod clar, cele mai folosite funcţii sunt apelurile şi SMS-urile. Urmează agenda de contacte pe care opt din zece români spun că o folosesc zilnic. Dar nu este singura funcţie folosită zilnic. Cam patru din zece persoane se trezesc dimineaţa cu ajutorul alarmei telefonului mobil.
Unu din trei tineri între 18 şi 24 de ani ascultă zilnic muzică la mobil. Bluetooth-ul şi infraroşul sunt folosite săptămânal de aproape jumătate din tinerii din România.
Telefonul e unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa unui om. Un alt studiu, realizat în Croaţia a studiat comportamentul utilizatorilor de mobil atunci când rămân fără telefon. În plan social a fost dezastru. Lipsa comunicării le-a dat viaţa oamenilor peste cap.
În plan psihoilogic - mai puţin stres, mai mult timp liber. Cei mai tineri au suferit însă şi la acest capitol. Lăsaţi fără telefon mobil s-au simţit singuri şi izolaţi, ba chiar neajutoraţi. Studiul GfK România a fost realizat în luna septembrie pe un eşantion de 1.000 de repondenţi, reprezentativ la nivel naţional.
Observator