"Cu pirateria te aranjezi pe viaţă", acesta este sloganul unei campanii de 1,9 milioane de euro, bani cu care şapte instituţii publice au realizat manuale, spoturi video şi un dicţionar cu termeni din domeniul pirateriei în cadrul campaniei naţionale "Stop Pirateria", pe care au lansat-o miercuri.
Campania naţională împotriva pirateriei şi contrafacerii este parte dintr-un proiect european, "Intărirea capacităţii instituţionale de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală şi industrială", care s-a lansat la începutul anului trecut. Campania "Stop Pirateria" a fost demarată la începutul lunii noiembrie şi are ca scop conştientizarea consumatorilor cu privire la folosirea produselor piratate şi contrafăcute.
Campania de aproape 2 milioane de euro curprinde spoturi video, care vor fi difuzate pe posturile de televiziune, online, dar şi în cinematografe, precum şi pagina web www.stoppirateria.ro (care va putea fi accesată din 28 noiembrie), un lexicon cu termeni de specialitate în domeniul potecţiei drepturilor de autor şi o campanie de "direct mail", prin care publicul larg va primi prin e-mail materiale referitoare la campania împotriva pirateriei şi contrafacerii.
În 2008, Poliţia a confiscat 1.000 casete audio-video, 19.447 DVD-uri, CD-uri şi fonograme, 2.394 coperţi şi carcase, 482 aparaturi folosite pentru copiere şi 24 dispozitive de control al accesului în valoare totală de 1.698.150 RON, echivalentul a 446.000 euro. De asemenea, autorităţile au consemnat 5.030 infracţiuni şi au cercetat 3.485 persoane.
Poliţia a mai descoperit, în Bucureşti, un laborator ilegal, unde se realizau produse pirat ? videograme, fonograme, programe calculator, care erau comercializate în târguri sau prin intermediari în baza unor comenzi telefonice.
Autorităţile au capturat astfel 4.266 D.V.D.-uri înregistrate cu filme, muzică şi în special programe de calculator, 200 D.V.D.-uri blank, 373 carcase D.V.D., 2 sisteme de calcul, 7 unităţi inscripţionare D.V.D., 3 imprimante color şi 1 scaner.
La capitolul de produse contrafăcute, ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi au primit o informaţie prin care într-o hală de producţie dezafectată funcţionează un atelier de contrafacere a produselor de igienă şi detergenţi. Astfel, ofiţerii au descoperit contrafacerea produsului ?Calgon?, al cărei titular de drept este compania ?Renckit Benkiser?. În urma percheziţiei au fost identificate un număr de 1.966 de cutii, a câte 0,50 kg cu produsul ?Calgon?, care imită aproape perfect ambalajul produselor originale, iar acestea au fost ridicate în vederea începerii cercetărilor.
De asemenea, în Pârscov, judeţul Buzău, a fost identficată o fabrică ilegală de ţigarete care producea ţigări marca Winchester, Viceroy şi Ronson. Ţigaretele aveau banderole de marcat contrafăcute.
Reţeaua de 30 de membri, care a fost anihilată ulterior, era implicată în producerea şi distribuirea de ţigări contrafăcute în centrele comerciale din Bucureşti şi din alte oraşe din ţară.
La locul producţiei, au fost identificate o maşină Skoda pentru fabricat ţigarete şi o maşină pentru ambalat ţigarete marca Tobacco Group Italia, precum şi hârtie pentru ţigarete ? Slovacia, celofan ? Italia, folie transparentă pentru sigilarea pachetelor - Germania şi 2.700 kg tutun.
S-a descoperit că în acel loc erau procesate peste 30 de tone de tutun folosite pentru producerea a peste 25 milioane ţigarete. Valoarea totală a accizelor care ar fi trebuit plătite se ridică la aproape 1.25 milioane Euro.
"Stop Pirateria" a fost iniţiată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împreună cu Oficiul Danez pentru Patente şi Mărci şi are ca parteneri Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), Autoritatea Naţională a Vămilor, ORDA şi OSIM.
Paula Safta, Antena3.ro