O operaţiune de spionaj cibernetic cu originea în China a furat documente clasificate ale securităţii indiene şi a obţinut emailuri ale biroului lui Dalai Lama, potrivit unei anchete ce a durat opt luni.
Hackerii s-au folosit de servicii online printre care Twitter, grupurile Google şi Yahoo Mail. Sistemele companiilor nu au fost compromise, dar serviciile lor au fost folosite pentru a trimite instrucţiuni computerelor compromise, care în cele din urmă primeau comenzi de la servere din Chongqing. Adrese de mail obţinute de anchetatori aveau de asemenea legătură cu persoane din Chengdu.
Intruşii au penetrat zeci de reţele guvernamentale, ambasade şi organizaţii internaţionale şi au furat date confidenţiale, sensibile şi documente private, potrivit unui raport al cercetătorilor americani şi canadieni de la Universitatea din Toronto.
Raportul subliniază totuşi că nu există probă că China sau alt guvern ar fi fost implicat în reţeaua de spionaj, dar ridică întrebarea dacă Beijing va lua decizia de a închide reţeaua.
Se arată că hackerii ar putea să nu aibă motive politice şi că este posibil ca un alt guvern să opereze sub un "fals drapel" .
Infractorii informatici au furat date guvernamentale indiene printre care şi analize de securitate ale unor regiuni sensibile şi documente despre relaţia ţării cu alte state. Au obţinut şi rapoarte despre sistemele de rachete indiene prin compromiterea sistemelor analiştilor independenţi şi au preluat emailurile pe parcursului unui an de la biroului Dalai Lama. Informaţii personale despre persoane?inclusiv detalii de călătorie şi documente bancare? au fost compromise
Antena3.ro