Antena 3 CNN High Tech Solar Impulse, primul avion solar, a reuşit să zboare non-stop timp de 26 de ore (VIDEO)

Solar Impulse, primul avion solar, a reuşit să zboare non-stop timp de 26 de ore (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 18:19 08 Iul 2010 Modificat la 18:19 08 Iul 2010
Solar Impulse, primul avion solar, a reuşit să zboare non-stop timp de 26 de ore (VIDEO)

Solar Impulse, primul avion solar, a reuşit să ducă la bun sfârşit zborul de 24 de ore, care a avut loc şi noaptea. Avionul a zburat mai mult decât se stabilise iniţial, ajungând la un total de 26 de ore, alimentat doar prin intermediul energiei solare, iar în timpul zborului a ajuns la altitudinea record de 8.700 metri.

Andre Borschberg este cel care a pilotat Solar Impulse în prima sa călătorie în timpul nopţii. Borschberg a fost pilot în cadrul forţelor aeriene elveţiene, şi are o experienţă de peste 40 de ani. Singura sa nemulţumire legată de zbor a fost că ar fi fost prea frig în cockpit. Suficient de frig încât i-a îngheţat apa de băut şi bateriile din iPod-ul său.

Cele 12.000 de celule solare montate pe aripi sunt proiectate pentru a oferi energie celor patru motoare electrice. De asemenea, panourile solare încarcă acumulatorii avionului ziua, permiţându-i astfel să zboare şi noaptea.

Avionul care nu poluează deloc reprezintă un mare pas înainte în lumea energiei regenerabile şi curate, scrie www.techjackal.net. Există numeroase vehicule propulsate cu ajutorul energiei solare însă cele mai multe au probleme în a rula şi pe timpul nopţii. Solar Impulse a dovedit că este posibil, şi acum tehnologia utilizată de acest aparat de zbor va putea fi copiată şi de alte companii care au un domeniu similar de activitate.

Cu toate că Impulse este la fel de lat ca şi un Boeing 747 (anvergura aripilor - 64 de metri), el cântăreşte doar 1.7 tone, deoarece este construit din fibră de carbon. Avionul solar a apărut după ani de cercetări, teste şi o muncă intensă depusă de echipa de proiectanţi şi de cei care l-au construit. Borschberg şi Bertrand Piccard, cei din spatele proiectului, sunt entuziasmaţi de rezultatele obţinute. Avionul în valoare de 94 de milioane de dolari a atins o viteză maximă de 125 km/h. Compania intenţionează să organizeze prima călătorie în jurul lumii cu Solar Impulse în anul 2012.

Antena3.ro

 

×
x close