Antena 3 CNN High Tech Şeful agenţiei de spionaj din Israel susţine că statul este lider mondial în războiul cibernetic

Şeful agenţiei de spionaj din Israel susţine că statul este lider mondial în războiul cibernetic

1 minute de citit Publicat la 21:17 16 Dec 2009 Modificat la 21:17 16 Dec 2009
Şeful agenţiei de spionaj din Israel susţine că statul este lider mondial în războiul cibernetic
Israel îşi foloseşte tehnologiile sale civile avansate pentru a-şi creşte capacităţile de război cibernetic, a declarat şeful agenţiei de spionaj militar a Israelului, în cadrul unei rare recunoaşteri publice a programului secret.


Folosirea unor reţele de calculator pentru spionaj- accesarea unor baze de date- sau efectuarea de sabotaje prin "software dăunător" plantat în unele sisteme a fost adesea folosită de Israel contra unor duşmani precum Iran.
În cadrul unui mesaj, generalul Amos Yadlin, şeful agenţiei militare de informaţii, a enumerat vulnerabilitatea în faţa hackingului printre ameninţările naţionale, printre care se mai numără proiectul nuclear iranian, Siria, luptătorii islamişti de gherilă de la graniţele statului.
Yadlin a declarat că forţele armate israeliene au mijloacele pentru a oferi securitate reţelelor şi pentru a lansa atacuri cibernetice.

"Aş vrea să subliniez la acest forum că domeniul războiului cibernetic corespunde foarte bine doctrinei de apărare a Israelului ," arăta oficialul la Institutul pentru Studierea Securităţii Naţionale din cadrul Universităţii din Tel Aviv .

"Aceasta este o acţiune ce este în întregime albastră şi albă (israeliană) şi nu se bazează pe ajutor extern sau tehnologie. Este un domeniu foarte bine cunoscut tinerilor israelieni."
Echipele de război cibernetic au rădăcini adânci în agenţiile de spionaj israeliene, cu o experienţă bogată în tehnici de sabotaj. Acestea se pot baza pe know-how al companiilor israeliene care sunt printre liderii hi-tech mondiali cu angajaţi care sunt adesea veterani din unităţile IT ale armatei.

Technolytics Institute, firmă de consultanţă americană, a situat Israelul pe locul şase al celor mai periculoase state privind o ameninţare cibernetică, după China, Rusia, Iran, Franţa şi grupurile extremiste-teroriste.

Amintind că SUA şi Marea Britanie au comandamente pentru război cibernetic, Yadlin sublinia că Israel are proprii "soldaţi şi ofiţeri " pentru acest domeniu. Aceasta este prima recunoaştere publică a unei asemenea unităţi în cadrul centrelor de comandă israeliene. Generalul mai sublinia că este deosebit de important ca Israel să menţină conducerea în acest domeniu, având în vedere ritmul schimbării.
Oficialul nota că "spaţiul cibernetic oferă unor state mici şi indivizi puterea care era apanajul marilor state" Yadlin
Antena3.ro

×
x close