Antena 3 CNN High Tech Schimbare majoră la Google: A fost lansată funcția de căutare după imagini video. Cum se folosește

Schimbare majoră la Google: A fost lansată funcția de căutare după imagini video. Cum se folosește

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 20:35 03 Oct 2024 Modificat la 20:35 03 Oct 2024
filmare videoclip telefon
Filmare cu telefonul, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Google a lansat o nouă funcție care le va permite oamenilor să caute pe internet făcând o înregistrare video. Căutarea video le va permite oamenilor să îndrepte camera foto către ceva, să pună o întrebare despre acest lucru și să obțină rezultatele căutării, potrivit BBC.

Utilizatorii de Android și iPhone din întreaga lume vor avea acces la această funcție începând de astăzi, 3 octombrie, activând „AI Overviews” în aplicația Google, însă, la lansare, aceasta va fi disponibilă doar în limba engleză.

Aceasta este cea mai recentă mișcare a gigantului tehnologic de a schimba modul în care oamenii caută online prin utilizarea inteligenței artificiale (AI).

Aceasta vine la trei luni după ce OpenAI, producătorul ChatGPT, a anunțat că testează capacitatea de a căuta punând întrebări chatbot-ului său.

Anul acesta, Google a introdus rezultate generate de AI în partea de sus a anumitor interogări de căutare, cu rezultate mixte.

În luna mai, funcția a fost criticată pentru că a oferit răspunsuri imprecise și neregulate, care au inclus sfatul de a face brânza să se lipească de pizza folosind „lipici non-toxic”.

La momentul respectiv, un purtător de cuvânt al Google a declarat că problemele erau „exemple izolate”. De atunci, rezultatele au devenit mai bune, cu mai puține inexactități.

Cum se folosește noua funcție de căutare video

Liz Reid, șefa departamentului de căutare al Google, a declarat că noua capacitate le va permite oamenilor să pună mai ușor întrebări despre lumea din jurul lor.

Ea a dat exemplul unei persoane aflate la un acvariu, care ar dori să afle de ce un grup de pești înoată la unison. În loc să caute peștii online și să scrie întrebarea, noua funcție îi va permite să îndrepte camera, să înregistreze un scurt clip și să pună întrebarea cu voce tare.

Inteligența artificială a Google va analiza videoclipul, va identifica peștele, îl va combina cu întrebarea și va produce rezultatele căutării.

Analistul industrial Paolo Pescatore a declarat că acesta este un „lucru mare” pentru Google.

„Acum vedem inteligența artificială în orice, iar oamenii se conectează cel mai bine cu imaginile. Această ultimă evoluție demonstrează în continuare noi modalități de a aduce conținutul la viață cu ceva precum căutarea, care este una dintre cele mai comune sarcini efectuate pe internet. Aici există posibilitatea ca IA să fie cu adevărat colaborativă și inovatoare în viața de zi cu zi - suntem pe punctul ca IA să devină personalizată și unică pe baza modelelor și obiceiurilor noastre de utilizare.”, a spus el.

Alte modalități de căutare pe Google

Pe lângă introducerea unei modalități de căutare după videoclipuri, Google a lansat și alte câteva actualizări. Google spune că a îmbunătățit rezultatele de cumpărături, care vor încorpora acum recenzii și informații despre prețuri de la diferiți vânzători.

De asemenea, Google introduce un concurent pentru aplicația de identificare a muzicii Shazam, care este deținută de Apple.

Instrumentul concurent, accesibil prin Circle to Search de pe un dispozitiv Android, le va permite oamenilor să identifice melodii de pe un site web pe care se află sau de la un spectacol pe care îl urmăresc fără a părăsi aplicația.

Noile caracteristici ale Google vin în contextul în care acesta se confruntă cu concurenți din ce în ce mai numeroși în domeniul căutărilor, unde se estimează că a acaparat peste 90% din piața globală.

Printre aceștia se numără OpenAI, care a dezvăluit în iulie că testează o funcție de căutare în cadrul ChatGPT.

SearchGPT permite oamenilor să caute pe internet punând întrebări unui chatbot și este testată de un număr limitat de utilizatori din SUA.

Valoarea OpenAI a crescut miercuri la 157 de miliarde de dolari (120 de miliarde de lire sterline), după ce a strâns 6,6 miliarde de dolari în ultima sa rundă de finanțare de la investitori de profil, inclusiv Microsoft.

Noile anunțuri ale Google sunt probabil o modalitate de a combate creșterea firmelor rivale - deși niciuna nu a reușit încă să amenințe cu adevărat dominația sa masivă.

×
x close