După succesul testării de la începutul lunii septembrie, acceleratorul a trebuit să fie închis din cauza unei probleme electrice ce a afectat sistemul de răcire. Proiectul de aproape patru miliarde de euro a fost demarat în 1983, iar lucrările pentru construirea acceleratorului au început în 1996, în Alpii elveţieni.
La graniţa dintre Elveţia şi Franţa, CERN - cea mai importantă instituţie dedicată cercetării originilor materiei - a instalat cel mai mare şi mai puternic detector de particule creat vreodată: un dispozitiv cântărind 12.000 de tone, desfăşurat într-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, având ca principal component, pe lângă alte 14 părţi, un uriaş magnet de 2.000 de tone, 16 metri înălţime, 17 metri lăţime şi 13 metri lungime.
Experimentul ar trebui să facă lumină în ceea ce priveşte formarea Universului prin explozia primară. Astfel, acceleratorul va provoca ciocnirea particulelor sub-atomice, la viteze comparabile cu cea a luminii, pentru a creea condiţii similare cu prima fracţiune de secundă după Big Bang.
Proiectul LHC - Large Hadron Collider, este finanţat de 20 de state, a costat 5,4 miliarde ¤ şi are loc la o adâncime de 92 de metri sub centrul de cercetare situat în apropiere de Geneva. Experimentul de miercuri, 10 septembrie, a reprezentat doar un test, debutul proiectului Large Hadron Collider urmând a avea loc avea loc pe 21 octombrie.
Imediat după ce au fost făcute publice primele teste cu acceleratorul de particule, mai mulţi cercetători au atras atenţia asupra pericolelor care pândesc omenirea în urma declanşării acestui proiect. Ei au susţinut că acceleratorul poate conduce la formarea unor găuri negre care pot cauza chiar sfârşitul lumii, în viziunea scenariilor apocaliptice.
Antena3.ro