Antena 3 CNN High Tech Românii, profesionişti ai infracţiunilor pe internet

Românii, profesionişti ai infracţiunilor pe internet

1 minut de citit Publicat la 10:53 10 Mar 2008 Modificat la 10:53 10 Mar 2008
Românii, profesionişti ai infracţiunilor pe internet
Românii sunt printre cei mai buni din lume la înşelăciune pe Internet, sau, altfel spus, "phishing". Sute de mii de posesori de carduri din străinătate au fost păcăliţi de români. Practic oamenii s-au trezit, peste noapte, fără bani în conturi. Acum, hackerii încearcă să-i păcălească şi pe conaţionalii lor. Clonarea site-urilor unor bănci renumite pare acum cea mai bună soluţie. Un calculator performant, câteva noţiuni de internet şi programare web. De atât ai nevoie ca să te îmbogăţeşti rapid.

În topul "ţeparilor" din România sunt vâlcenii, craiovenii, tineri din Bacău, Constanţa, dar şi din Bucureşti. Ţinte ale phishing-ului sunt, cu preponderenţă, băncile, clienţii din străinătate şi renumite site-uri de comerţ on line. Metoda e foarte simplă. Se face o pagină aparent indentică cu cea atacată. Cu ajutorul clonei se trimit mii de mesaje pe internet cu o ofertă atrăgătoare, dar falsă.

Scopul principal este de a fura conturile unor cărţi de credit, adică datele despre numerele de conturi şi despre parole. Cu banii celor care cad în plasă, hackerii fac cumpărături. Sau golesc bancomante din alte ţări. Până acum românii se fereau să-şi atace conaţionalii. Dar de patru ani s-a schimbat situaţia. acum o lună şi jumătate una din marile bănci comercile din România a fost victima unui atac.

Clienţii erau atraşi în "plasa pescarilor" cu un Credit Rapid. Afacerea nu a mers însă prea bine deoarece românii sunt destul de prevăzători în furnizarea datelor pe internet. Grupările sunt din ce în ce mai bune şi imediat după ce dau o ţeapă îşi şterg urmele.

Prinderea unei singure reţele poate dura până la doi ani, iar la anchetă lucrează poliţişti din întreaga lume. Infractorii de pe internet care sunt prinşi pot sta până la 15 ani în închisoare.

Antena 3

×
x close