Roboţii din cadrul proiectului de cercetare Lingodroid dezvoltă un limbaj propriu pentru a-şi comunica poziţia sau diverse locuri pentru navigare, precum şi pentru îmbunătăţirea abilităţilor intelectuale, scrie
BBC.
"Cuvintele" împărtăşite de roboţi sunt alocate unor locuri prin care au trecut, atât în simulare, cât şi în cazul unui birou real şi sunt învăţate cu ajutorul unor jocuri între roboţi. Lexicul s-a dovedit într-atât de eficient încât a ajutat roboţii să găsească locuri indicate de alţi roboţi.
"Limbajul robot-robot scoate omul din ecuaţie (...) aceştia demonstrând că înţeleg sensul cuvintelor inventate de ei independent de oameni" a declarat dr. Ruth Schulz, liderul proiectului.
Roboţii au fost lăsaţi să circule liber printr-un birou al Universităţii din Queensland, echipaţi cu o cameră, un laser şi un sonar pentru a realiza o hartă a locurilor pe care le-au vizitat. Cu ajutorul unui set de boxe şi un microfon, roboţii îşi comunicau locurile prin care au trecut, iar, în momentul în care ajungeau într-un punct necunoscut, inventau un cuvânt bisilabic pentru a-l defini.