Experimente similare au avut loc în SUA şi în Germania, însă la acestea nu au participat persoane paralizate.
Cercetătorii de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne au folosit o cască cu ajutorul căreia au înregistrat semnalele cerebrale ale lui Mark-Andre Duc, un pacient aflat la un spital din Sion, oraş aflat la 100 de kilometri depărtare de locul experimentului.
Gândurile lui Duc sau, mai exact, semnalele electrice emise de creierul său atunci când îşi imagina că ridică degetele paralizate – au fost decodate instantaneu de un laptop aflat în cameră. Robotul-avatar s-a deplasat în funcţie de comenzile transmise de Duc cu ajutorul gândurilor.
Duc, care şi-a pierdut controlul asupra picioarelor şi degetelor sale în urma unei căzături, este parţial tetraplegic.
Principala problemă în a controla roboţii-avatar o reprezintă „paraziţii” din fundal, ce apar atunci când pacientul simte durere sau atunci când nu este atent la sarcină.
„Mai devreme sau mai târziu, pacientul îşi pierde atenţia, iar acest lucru va duce la degradarea semnalului”, a explicat Jose Millan, coordonatorul echipei de cercetători.
Pentru a evita această problemă, oamenii de ştiinţă au decis să programeze computerul pentru a decoda semnalele cerebrale într-un mod asemănător subconştientului din creierul uman.
Robotul reprezintă un progres faţă de un proiect mai vechi, ce permitea pacienţilor să controleze cu gândul un cărucior electric.