În urmă cu o săptămână, Facebook propunea un vot deschis utilizatorilor, prin care aceștia să se pronunțe asupra unor schimbări de politică. Printre acestea se numărau chiar organizarea unor astfel de ”referendumuri”, prin care să fie consultați utilizatorii în legătură cu schimbări propuse de conducere, precum și modul în care sunt utilizate informațiile utilizatorilor în relația rețelei de socializare cu aplicațiile afiliate.
Conform regulamentului oficial al votului, rezultatul ar fi contat dacă 30% dintre utilizatorii Facebook ar fi ”venit la urne”, adică erau necesari aproximativ 300 de milioane de votanți. Cum ”prezența la vot a fost de aproximativ 0,2%, Facebook are mână liberă, prin consimțământ tacit, să schimbe politica de funcționare fără să mai ceară acordul niciunui utilizator, deși 88% dintre cei 668.752 s-au pronunțat pentru păstrarea actualelor reglementări.
Cele două documente pe care Facebook dorește să le modifice, și are acum dreptul, conform votului, sunt cel care reglementează modul în care sunt foloiste datele utilizatorilor și declarația de drepturi și responsabilități. Schimbările vizate sunt traducerea în mai multe limbi a explicațiilor privind setările de intimitate, precum și ce înseamnă ascunderea unui anumit conținut de pe ”Timeline”.
Modul în care sunt folosite datele personale cu aplicații afiliate Facebook și renunțarea la sistemul de vot, introdus în 2009 ca urmare a îngrijorărilor legate de controlul pe care îl au utilizatorii asupra informațiilor personale, sunt alte două modificări vizate.
”Vă vom anunța rezultatele în scurt timp și pașii care urmează, așa că reveniți în curând” scrie pagina de guvernare Facebook.