Cele mai importante state din lume sunt angajate într-un "Război Rece Cibernetic," strângând arme cibernetice, efectuând spionaj, şi testând reţelele în pregătirea pentru a folosi internetul pentru a duce un război, potrivit unui raport al McAfee.
În special, statele care se înarmează pentru ofensiva cibernetică sunt SUA, Israel, Rusia, China, şi Franţa, arată raportul creat de fostul consilier pe probleme de securitate de la Casa Albă Paul Kurtz şi bazat pe discuţii cu 20 de experţi în relaţii internaţionale, securitate naţională şi securitate informatică.
"Nu credem că am văzut cazuri de război cibernetic," declara Dmitri Alperovitch, vicepreşedinte al McAfee. "Statele au fost reticente la a folosi aceste capacităţi din cauza probabilităţii ca un atac cinbernetic să aducă daune propriului stat."
Ameninţările unui conflict cibernetic sunt discutate de decenii: au existat penetrări neautorizate ale sistemelor guvernamentale încă din primele zile ale ARPANET şi se ştie că infrastructura SUA este vulnerabilă.
Totuşi experţii abia acum văd imaginea de ansamblu şi urmăresc modele ce indică o creştere a culegilor de informaţii şi construirea unor capacităţi pentru un atac cibernetic sofisticat.
"Deşi nu am cunoscut un război cibernetic între marile puteri, eforturile statelor de a construi capacităţi pentru un atac cibernetic sofisticat, iar în unele cazuri demonstrarea disponibilităţii de a-l folosi, sugerează că un Război Rece Cibernetic a început deja," se arată în raport.
Din cauză că identificarea sursei unui atac este foarte dificilă, dacă nu imposibilă, motivaţiile pot fi doar speculate, iar dezbaterea este acum un exerciţiu pur intelectual.
Totuşi, Alperovitch apreciază că atacurile de pe 4 iulie la siteurile din SUA şi Coreea de Sud au fost un test al unui subiect străin pentru a vedea dacă ?invadarea? reţelelor sud-coreene şi comunicaţiile transcontinentale între SUA şi Coreea de Sud va întrerupe capacitatea armatei americane din Seul de a comunica cu liderii de la Washington, D.C., sau Comanda Pacificului din Hawaii.
Alte atacuri menţionate se referă la siteurile guvernamentale estoniene şi comerciale, din 2007 şi situaţia din timpul războiului din Georgia de anul trecut, care a fost dublat de blocarea internetului.
Antena3.ro