Antena 3 CNN High Tech Proiect UE de 14 milioane Euro pentru transmiterea semnalului TV prin Internet

Proiect UE de 14 milioane Euro pentru transmiterea semnalului TV prin Internet

1 minut de citit Publicat la 18:44 25 Feb 2008 Modificat la 18:44 25 Feb 2008
Proiect UE de 14 milioane Euro pentru transmiterea semnalului TV prin Internet
Uniunea Europeană cheltuieşte 14 milioane de euro pentru a găsi o modalitate standard de a transmite semnalul TV prin Internet. Alţi 21 de parteneri, printre care BBC şi European Broadcasting Union vor contribui cu 5 milioane de euro.

Prin acest proiect, se doreşte crearea unei reţele pee-to-peer (P2P) care să conducă programele direct la decodoare şi televizoare, fără a mai fi nevoie să urmărim programele transmise pe Internet la calculatorul personal.

Proiectul, denumit P2P Next, are la bază tehnologia BitTorren, deja populară printre cei care downloadeaza filme şi muzică.

După patru ani de cercetări, noul sistem va putea concura cu succes celelalte forme de transmitere a semnalului tv.

?Pe cei care transmit programele TV, îi interesează să îşi extindă distributia dincolo de planul terestru, satelit sau cablu", spune coordonatorul proiectului, Jari Ahola, de la Centrul de Cercetare Tehnică VTT, Finlanda. Cercetătorii se bazează şi pe costurile reduse pe care le presupune Interneul ca platformă de distribuţie a programelor tv.

P2P Next va putea folosi fişierele stocate la download şi streaming. Streamingul este o tehnică prin care transferul de date este perceput ca un flux continuu. Prin tehnologia streaming, utilizatorii pot vedea sau asculta un fişier înainte ca acesta să fie transmis în întregime.

Ahola spune că reţelele peer-to-peer sunt esenţiale în prezent, pentru că foarte mulţi utilizatori se uită la televizor pe internet.

În cazul unui sistem P2P, comunicarea între computere este directă, iar fişierele transferate nu sunt stocate într-un server central.

În afara de implementarea unui asemenea sistem de trasnmitere a semnalului TV, specialiştii vor trebui să se gândească şi la programele restricţionate pentru unele categorii de public.

?Vor exista anumite streamuri in reţeaua unui operator care vor fi trimise o singură dată şi nu tuturor. Vom lua în calcul şi barierele geografice", a precizat Ahola.

Ahola spune că, cel mai probabil, unele părţi ale proiectului vor fi disponibile deja din august , iar versiunea completă va fi gata în 16 luni.

Antena3.ro

×
x close