Acceleratorul subteran de lângă Geneva este format dintr-un tunel circular de 27 de kilometri. Particulele vor fi accelerate, în acesta, până aproape de viteza luminii. Construcţia a costat 3,7 miliarde de euro.
Cercetătorii de la Centrul European de Cercetări Nucleare sunt convinşi că studiul coliziunii particulelor va confirma teorii care par deocamdată desprinse din filmele SF, cum sunt cele despre "materia neagră" sau dimensiunile suplimentare ale Universului.
Până la urmă, este posibil ca imaginea noastră despre natură, despre funcţionarea naturii la nivel fundamental, să se schimbe aşa cum Einstein a schimbat imaginea noastră despre spaţiu şi timp, acum o sută de ani.
Adversarii proiectului susţin, însă, că viitoarele experienţe de aici pot avea efecte nebănuite şi catastrofale, cum ar fi formarea unei "găuri negre" care ar putea înghiţi întreaga planetă.
Cercetătorii de la Geneva resping asemenea previziuni sumbre. Confroma acestora, acceleratorul va reproduce doar ceea ce natura face în fiecare secundă de miliarde de ani.
Criticii nu s-au limitat doar la discuţii şi au sesizat justiţia, tocmai în insulele Hawaii, pentru a interzice pornirea acceleratorului. Dar procesul nu are mari şanse să reuşească. Primele teste ale instalaţiei sunt programate pentru luna august.
Antena 3