Antena 3 CNN High Tech Portofelul digital nu va fi obligatoriu în UE. Alin Mituța: „Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu”

Portofelul digital nu va fi obligatoriu în UE. Alin Mituța: „Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu”

Portofelul digital nu va fi obligatoriu în UE. Alin Mituța: „Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu”
 Alin Mituța, europarlamentar. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2024   •   10:22

Uniunea Europeană se pregătește să lanseze portofelul digital, cu ajutorul căruia cetățenii vor putea să își confirme identitatea mult mai simplu, direct cu ajutorul telefonului mobil. Alin Mituța, europarlamentar, spune că „e un avans major pentru noi ca societate”.

La fel cum sunt folosite aplicațiile de carduri digitale bancare sau de carduri digitale de fidelizare la anumiți comercianți, smartphone-urile vor putea garanta legitimarea corectă a utilizatorilor în relația cu autoritățile și nu numai. 

Folosirea acestui instrument nu va fi însă obligatorie. 

„E absolut o opțiune. Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu, dacă te simți mai confortabil cu a merge la ghișeu și a sta la coadă, e în continuare posibil lucrul ăsta, dar pentru cei care vor să aibă o viață mai ușoară și au încredere în această tehnologie vor avea această posibilitate să acceseze toate serviciile publice ale statului direct pe telefon. 

Și cred că e un avans major pentru noi ca societate, pentru că practic vom elimina cozile la ghișee”, a declarat Alin Mituța la Antena 3 CNN. 

Alin Mituţa: Portofelul digital ne va ajuta în relaţia cu orice stat european

„E un lucru care ne bântuie în România de foarte mult timp, cozile interminabile, poate și tratamentul cu care suntem primiți la ghișee. Ori acum lucrurile vor fi simple. 

Vom putea să accesăm orice fel de document direct, de la distanță, pe telefon”, a mai spus Alin Mituța, europarlamentar, sâmbătă la Be EU.

Portofelul digital ar putea să fie disponibil în România cel mai devreme în anul 2026

Sistemul se bazează pe crearea unui cont de utilizator, conectat la documentele oficiale, validate de autoritățile emitente. Toate aceste date personale vor fi incluse în portofelul digital.

La fel ca în cazul cărții de identitate electronice, portofelul digital nu va fi obligatoriu. 

Este doar un instrument opțional, oferit de Uniunea Europeană cetățenilor săi, pentru a simplifica multe procese. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Salariul minim crește la 3.700 de lei. Câți bani primesc angajații, de azi
x close