Reţelele de socializare sunt unul dintre cele mai bune lucruri care s-au întâmplat pentru hackeri în ultima perioadă. Comunităţile on-line, unde oamenii publică şi împărtăşesc informaţii private reprezintă un ajutor nesperat pentru persoanele rău intenţionate cu suficiente cunoştinţe IT, arată un raport publicat de compania de securitate Trend Micro.
Cu excepţia Tumblr, care cere doar un nume de utilizator, cele mai populare reţele de socializare cer o suită de informaţii private pentru construirea unui profil, printre acestea se numără adresa de rezidenţă, angajatorul, ziua de naştere, educaţia şi alte date personale.
Conform Trend Micro, unul din patru utilizatori de Facebook împărăşeşte pe profilul personal locul în care se află la un anumit moment dat, în timp ce 16 % dintre utilizatorii Pinterest îşi dau adresele.
Datele de naştere, şcolile la care au învăţat şi membrii familiei sunt cele mai împărtăşite informaţii pe reţelele de socializare. Alături de acestea, oraşele de naştere, listarea emisiunilor, serialelor, filmelor sau artiştilor preferaţi, a planurilor de vacanţă şi numele animalelor de casă sunt informaţii pe care hackerii le pot folosi foarte uşor pentru a afla parole sau a obţine accesul în computerele victimelor lor.
Pericolul informaţiilor postate pe reţelele de socializare nu vine doar de la hackeri. Cei care împărtăşesc prea multe pot deveni victimele furturilor de identitate, pot fi urmăriţi de infractori, care să le spargă casa bazându-se pe informaţiile pe care aceştia le pun pe reţelele de socializare.
Pe lângă persoanele rău-intenţionate, informaţiile de pe reţelele de socializare se pot întoarce împotriva utilizatorilor şi în cazuil unei angajări, foarte mulţi manageri folosindu-se de acestea pentru a decide în favoarea sau defavoarea unui candidat.