Antena 3 CNN High Tech Oraşul din ROMÂNIA unde tinerii câştigă 100.000 de dolari pe SĂPTĂMÂNĂ. Reportaj IMPRESIONANT, făcut de francezii de la Le Monde

Oraşul din ROMÂNIA unde tinerii câştigă 100.000 de dolari pe SĂPTĂMÂNĂ. Reportaj IMPRESIONANT, făcut de francezii de la Le Monde

O.P.
3 minute de citit Publicat la 12:47 16 Apr 2014 Modificat la 12:47 16 Apr 2014
Oraşul din ROMÂNIA unde tinerii câştigă 100.000 de dolari pe SĂPTĂMÂNĂ. Reportaj IMPRESIONANT, făcut de francezii de la Le Monde
Foto: Le Monde
Pentru ochiul turiştilor, Râmnicu Vâlcea este un oraş liniştit, de provincie. Localizat la marginea Carpaţilor, în centrul ţării, nimeni nu ar ghici care este secretul acestui oraş, mister bine ascuns într-unul din cartierele urbei - Ostroveni.

Trebuie să părăseşti bulevardul central care se întinde de-a lungul oraşului, şi să o iei pe străduţele lăturalnice, înconjurate de blocurile gri ce marchează trecerea erei comuniste.

În parcările acestor blocuri ponosite, care stau mărturie a dictaturii de oţel a lui Ceauşescu, sunt maşini foarte scumpe. În spatele volanului sunt tineri de 20-30 de ani, care par să ducă o viaţă extravagantă, puternic contrastantă cu mediul înconjurător. Bine aţi venit în ascunzişul hackerilor!

Râmnicu Vâlcea şi cartierul său, Ostroveni, au devenit cunoscute sub numele de "Oraşul Hackerilor". Pentru că aici se găseşte capitala furturilor online. Cumpărători de peste tot din lume, care şi-au achiziţionat produse de pe internet, au avut de-a face cu hackerii români: francezii, britanicii, germanii, italienii şi în marea majoritate, americanii - aceştia sunt cei care au avut cel mai mult de suferit de pe seama hackerilor din România.

"Anul trecut a fost furat de câtre hackerii români 1 MILIARD de dolari americani, numai din SUA", a declarat Mark Gitenstein.

În Ostroveni toată lumea ştie ce se întâmplă, însă toţi aplică codul tăcerii. Unul dintre hackeri a acceptat să vorbească cu jurnaliştii francezi de la Le Monde, povestindu-le despre afacerea care îi acaparează toată ziua: "Este mult mai uşor cu americanii. Aceştia îşi cumpără până şi pâinea de pe internet, sunt obişnuiţi să facă totul în mediul online".

Hackerul pretinde că se "joacă" săptămânal cu vreo patru-cinci utilizatori, care, la final îl îmbogăţesc cu câteva zeci sau sute de mii de dolari.

"Este o lume mare cea în care ne scăldăm noi şi este plină de idioţi care sunt gata să cumpere orice de pe internet", spune hackerul pentru jurnaliştii francezi. "Noi vindem produse fictive, clonăm site-uri şi le hack-uim cărţile de credit".

Hackerii români au înţeles că este mai bine pentru ei să lucreze organizat, în reţele. De aici vine diferenţa de ceilalţi hackeri, dar şi forţa lor pe internet. "Pur şi simplu angajăm oameni care să stea toată noaptea pe internet şi să vâneze. Sunt puşti de 14 ani care lucrează pentru noi şi ne ajută. Am racolat copii simpli, de la orfelinate, pe care i-am învăţat meserie, iar acum lucrează pentru noi", povesteşte hackerul.

Un grup specializat în fraude informatice de la FBI a venit, anul trecut, la Bucureşti pentru a pregăti 600 de poliţişti români în combaterea criminalitatii online. În cadrul Politiei Romane a fost creata o unitate speciala cu 200 de specialisti detasati in toate judetele din tara.

Am facut multe progrese in ultimii ani. Romania lucreaza cu Europol si cu Comisia Europeana pentru combaterea criminalitatii online”, spune Virgil Spiridon, seful diviziei. Potrivit acestuia, in 2011, unitatea speciala a intocmit mii de dosare, a aresatat 500 de oameni, din care 150 au fost trimisi in judecata.

Victor Faur, alias SirVik, cunoaste sistemul foarte bine, fiind unul dintre hackerii cei mai cunoscuti din Romania. A fost prins si condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare si la plata unei amenzi de 240.000 de dolari. A spart serverele NASA pentru a le demonstra cat de nesigur este sistemul lor de securitate. „Le-am atras atentia sa-si repare sistemul de securitate, dar am facut greseala sa ma laud pe un site pe care ei il monitorizau”, spune hackerul.

Potrvit lui "Ice Man", prinţul negru al hackerilor din România, un tânăr de 26 de ani, cunoscut şi sub numele de Robert Butyka - furatul de pe internet este foarte simplu: "Da, furtul online este uşor. Sunt sute de site-uri care te învaţă cum să devii hacker". Şi face o simplă demonstraţie, cu numai câteva click-uri a găsit "carduri fantomă ce au coduri asociate Italiei, Franţei, Spaniei sau Americii"

Ramnicu Valcea este centrul criminalitatii online din Romania, iar actiunile hackerilor de aici au lovit cateva continente. Fenomenul a debutat in 1996 si a avut efectul bulgarelui de zapada in oras. Autoritatile de la Bucuresti au inceput abia in 2003 sa urmareasca acest fenomen, la presiunea Statelor Unite.

 

×
x close